Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нормално ли е да не се изхождате всеки ден?

Повод за притеснение ли е, ако не се изхождате по голяма нужда ежедневно? Ето какво казват специалистите

колко често трябва да се изхождате?

Изхождането е основна част от храносмилането и освобождаването на организма от отпадъците. Някои хора ходят по няколко пъти на ден, докато други може да ходят само няколко пъти всяка седмица. Колко често е нормално да посещавате тоалетната по голяма нужда, кога трябва да потърсите консултация с лекар и какви действия може да предприемете за подобряване на перисталтиката? Отговорите на тези въпроси ще откриете по-надолу в статията.

 

Колко често е нормално да се изхождате?

 

„Няма универсална честота на изхождане”, казва д-р Бабак Фирузи, гастроентеролог в MemorialCare Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния.

Най-общо казано, повечето хора усещат нужда за изхождане между 3 пъти дневно и 3 пъти на седмица. Това се основава на проучване от 2010 г., публикувано в Scandinavian Journal of Gastroenterology.

Нормално е хората да имат собствена рутина и индивидуалните различия в перисталтиката са напълно обикновено явление.

„Някои хора ходят три пъти седмично, а някои хора ходят повече от веднъж на ден“, каза Фирузи. „Докато това е техният нормален модел на ходене до тоалетна, това е напълно ОК”, допълва още гастроентерологът.

д-р Бабак Фирузи, гастроентеролог в MemorialCare Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния
д-р Бабак Фирузи, гастроентеролог в MemorialCare Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния

 

Трябва ли да се притеснявате, ако не се изхождате всеки ден?

 

Ако сте човек, който не ака ежедневно, това не означава непременно, че има нещо нередно. Напълно нормално е хората да имат различна честота на изхождане и липсата на ежедневно ходене по голяма нужда не означава автоматично, че има някакъв проблем или причина за безпокойство. Някои хора просто имат по-бавна перисталтика и следователно ходят по-рядко.

Проблем е, когато ходенето по голяма нужда е възпрепятствано от запек, синдром на раздразненото черво, коремен дискомфорт, гастроентерит („стомашен грип“) или възпалително заболяване на червата, като болестта на Крон.

„Мисля, че хората си представят, че трябва да ходят всеки ден, в противен случай не е добре за здравето им. Но това не е така, стига да следвате обикновения модел на ходене, който си имате“, каза Фирузи. „Ако ходите не по-малко от 3 пъти седмично и не изпитвате дискомфорт, не се притеснявайте.”, допълва още докторът.

Ако забележите внезапни промени, като постоянен запек или разстройство, което не минава, е нужно да се свържете с лекар.

 

Как може да си помогнете, ако имате проблеми с изхождането?

 

„Има естествени средства и навици, които могат да подобрят перисталтиката”, казва Фирузи. Те включват:

• Консумация на повече диетични фибри. Препоръчително е да наблегнете на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Също така може да пробвате и да пиете добавки с фибри. Увеличаването на приема на фибри увеличава обема на изпражненията и помага за предвижването им през храносмилателния тракт.

• Хидратация: Колкото по-хидратирани сте, толкова по-добре е за консистенцията на изпражненията. Поддържането на организма хидратиран помага за омекотяване на изпражненията и насърчава редовното изхождане. Фирузи препоръчва да се пият поне 6 до 8 чаши вода на ден.

• Редовни упражнения: Редовното движение намалява времето, необходимо на храната да премине през дебелото черво, подобрявайки цялостната ефективност на храносмилателния процес.

Ако продължавате да имате запек, дори след като сте опитали методите, изброени по-горе, трябва да се свържете с лекар. Той може да ви препоръча лекарства без или с рецепта, които гарантирано ще помогнат.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *