Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравните власти са притеснени от разпространението на морбили в Европа

Има риск за разпространение на морбили и в България, предупреждава доц. Ангел Кунчев

доц. Ангел Кунчев за разпространението на морбили

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев казва, че е притеснен от разпространението на морбили в Европа. Той посочва, че в Румъния има и починало дете. Доцентът отбелязва и че ваксинационното покритие срещу болестта в България е по-добро, отколкото в Румъния. 91% е покритието с първа доза от ваксината и 82%  са реимунизирани.

Случаи на морбили са отчетени в 22 европейски държави. Кунчев предупреждава също, че има от къде болестта да дойде и в нашата страна. Има регистрирани случаи в Турция, Украйна, Русия, Казахстан и РСМ и ситуацията никак не е спокойна.

Здравният инспектор напомни също, че морбили е много заразно заболяване. При неимунизирани хора рискът да се заразят е 96%, а последиците от боледуването са изключително тежки.

 

Доц. Кунчев не пропусна да коментира и грипната вълна

 

Той отбеляза, че са доставени 308 000 дози противогрипна ваксина тази година и че 88% от тях вече са приложени. Също така има възможност за ваксинация против грип и през месец януари.

По думите на доцента сезонът е странен. Изглежда че е имало забавяне на грипната вълна, но то вече е наваксано. Очаква се и е нормално заболеваемостта да расте. Пикът на грипната вълна най-вероятно ще е в края на януари или първата половина на февруари.

Експертите отчитат, че в момента се хващат повече заболелите от ковид, отколкото от грип. Те успокояват, че няма натиск върху здравната система в момента.

Д-р Кремена Пармакова, която е началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести) напомня, че ваксините са важна част от профилактиката. Тя напомня, че грипът може да създаде предпоставка за развитие на пневмококови инфекции. От следващата година за хората над 65 годишна възраст ще бъдат осигурени и ваксини срещу пневмококи, които ще се поставят един път и изграждат дългосрочен имунитет.

Източници: https://bgnes.bg; https://news.bg; https://www.actualno.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *