Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При улцерозен колит – 3 чая, които гарантирано помагат

Тук ще научите лесни рецепти за чайове, които облекчават симптомите и намаляват възпалението при улцерозен колит

рецепти при улцерозен колит

Билките се използват за лечение на болести от векове. От незапомнени времена хората знаят, че куркумата се бори с възпалението, докато джинджифилът има свойства против гадене.

Много хора с улцерозен колит използват билкови чайове като начин за подобряване на съсотянието и за справяне със специфични проблеми или симптоми.

„Зависи, разбира се, от точния тип чай, но има изследвания, които показват, че веществата, присъстващи в тези напитки, могат да бъдат противовъзпалителни, с високо съдържание на антиоксиданти или да поддържат имунната система“, казва Кристина Фасуло, гастроентеролог, диетолог и специалист по възпалителни заболявания на червата в UCLA Health в Лос Анджелис.

Има причини да вярваме, че редовното пиене на чаша чай може да бъде полезно, независимо от конкретния вид.

Фасуло отбелязва, че стомашно-чревните симптоми често са свързани с това, което е известно като ос черво-мозък или комуникацията между централната нервна система и стомашно-чревния тракт. Това означава, че психологически проблеми като стреса могат да играят роля при храносмилателни проблеми като запек или храносмилателно разстройство.

„Има сериозни изследвания, които показват, че някои чаени смеси могат да бъдат полезни за подобряване на чувствата на стрес, тревожност, дори депресия“, казва Фасуло. „И тези неща много пъти корелират със стомашно-чревните симптоми.“

Кристина Фасуло, гастроентеролог, диетолог и специалист по възпалителни заболявания на червата в UCLA Health в Лос Анджелис
Кристина Фасуло, гастроентеролог, диетолог и специалист по възпалителни заболявания на червата в UCLA Health в Лос Анджелис

 

3 чая, които помагат при улцерозен колит

 

1. Чай от куркума и джинджифил

Куркумата, която е роднина на джинджифила, се използва в аюрведичната медицина от хилядолетия за лечение на възпалителни заболявания. Куркуминът, основният активен компонент на куркумата, „може да бъде безопасна и ефективна терапия за поддържане на ремисия при заболяването, когато се прилага със стандартни лечения“, според преглед, публикуван през юли 2020 г. в Nutrients.

Рецепта:

• 2 чаши вода

• ½ чаена лъжичка смляна куркума

• ½ чаена лъжичка нарязан пресен джинджифил

• ½ чаена лъжичка смляна канела

• 1 супена лъжица мед

• 1 парче лимон

Оставете водата да заври в малка тенджера, добавете куркумата, джинджифила и канелата. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри за 10 минути.

Прецедете чая в голяма чаша, разбъркайте с мед и сервирайте с резен лимон.

 

2. Чай от семена от копър, динджифил, мента и лайка

Семената от копър се използват за редица храносмилателни проблеми, като запек и газове, отбелязва изследване, и съдържат активни съединения, които могат да помогнат за намаляване на спазмите и спазмите. Джинджифилът, от друга страна, може да облекчи симптомите на гадене.

Рецепта:

• 1 чаена лъжичка сушен цвят от лайка

• 1 чаена лъжичка изсушени листа от мента

• 1 чаена лъжичка семена от копър, леко натрошени

• 1/2 чаена лъжичка изсушени нарязани парченца джинджифил (не смлени)

• 250 милилитра вряща вода

• Мед на вкус (по желание)

Сложете лайката, семената от копър, джинджифила и ментата в чайник или чаша. Залейте с вряща вода и ги оставете да се запарят за 10 минути. Прецедете чая и подсладете с мед, ако желаете.

 

3. Зелен чай

Зеленият чай се използва за медицински цели в Китай и Япония от хиляди години. Той съдържа антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в тялото. Чаят също така е богат на противовъзпалителни компоненти, известни като полифеноли, за които изследванията показват, че могат да помогнат за лечение на възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит.

За да подсилите противовъзпалителния ефект на зеления чай може да добавите джинджифил и мента. Ментата също помага за успокояване на стомашни разстройства и насърчава доброто храносмилане.

Рецепта:

Може да си направите нормален зелен чай от торбичка, който също ще има благоприятен ефект, но ако искате да подислите неговия ефект с джинджифил и мента, следвайте тази рецепта:

• 1 торбичка зелен чай

• 1 чаена лъжичка изсушени листа от мента

• 1/2 чаена лъжичка изсушени нарязани парченца джинджифил (не смлени)

• 250 милилитра вряща вода

• Мед на вкус (по желание)

Кипнете вода, сложете пакетчето чай, парченцата джинджифил и листата мента в подходяща чаша. Залейте съставките и ги оставяте да се запарят за 15 минути.

 

Пиенето на билкови чайове може значително да помогне при улцерозен колит

 

Тези билкови напитки не само облекчават симптомите на състоянието, но и подпомагат борбата с възпалението. Освен това те са изключително полезни за здравето като цяло.

Все пак е добра идея да говорите с лекаря си, ако възнамерявате да ги пиете в прекомерно големи количества. Те със сигурност няма да ви навредят, но е хубаво лекуващият Ви лекар да знае.

Добър съвет е и да си отбелязвате кога и какво пиете, за да може да проследите ефектите и да прецените кое действа най-добре за Вас.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.thekitchn.com; https://www.allrecipes.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *