Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Използването на мобилен телефон намалява броя на сперматозоидите

Ново проучване установява, че прекаленото използване на мобилен телефон може драстично да се отрази на броя на сперматозоидите

Използването на мобилен телефон намалява броя на сперматозоидите

Всички сме чували да се говори за вредите от прекаленото използване на мобилните телефони. Разбира се, тези устройства имат въздействие върху психично здраве и взаимоотношения.

Сега изследователи от Женевския университет (UNIGE) в Швейцария установиха, че честото използване на мобилни телефони може да има друг недостатък – намаляване на общия брой на сперматозоидите.

 

В проучването участват близо 3000 млади мъже и резултатите са много интересни

 

Изследването, публикувано във Fertility and Sterility, оценява 2886 мъже на възраст между 18 и 22 години от Швейцария. Данните са проследени между 2005 и 2018 г., докато участниците са били в армията. Те са предоставяли проби от за изследване и са отговаряли на въпросник за тяхното здраве и начин на живот.

Мъжете са запитани за броя на часовете, които прекарват на телефоните си и къде държат устройствата си, когато не ги използват. Общо 2759 от тях са отговорили на въпроса за използването на мобилни телефони, а 2764 са дали подробности за това къде държат телефона си. Това позволява на изследователите да направят връзка между тези два фактора и броя на сперматозоидите.

 

Мъжете, които използват телефоните си по-често, имат по-нисък брой сперматозоиди

 

Според констатациите броят на сперматозоидите е „значително по-висок при мъжете, които не са използвали телефоните си повече от веднъж седмично“.

За тези, които казват, че използват телефоните си 20 пъти или повече всеки ден, изследователите заключават, че са 21% по-застрашени имат нисък общ брой на сперматозоидите.

Тези, които използват най-много телефоните си, имат 30 процента по-голям риск от нисък брой на сперматозоидите. Изследователите определят „по-нисък“ брой и концентрация на сперматозоидите като нива, падащи под стандартите на Световната здравна организация [СЗО] за фертилни мъже.

 

Все пак откритията от изследването не са само лоши

 

Като се има предвид колко неразделна част от ежедневието ни са мобилните телефони, тези данни може да са обезпокоителни. Новините обаче не са само лоши. Според резултатите от проучването, държането на мобилен телефон в джоба на панталона не е свързано с по-нисък брой сперматозоиди.

Освен това изследователите не са открили последователна връзка между използването на мобилен телефон и подвижността на сперматозоидите (способността им да се движат самостоятелно) или размера и формата им.

„Въпреки че броят на сперматозоидите има значение, способността им да плуват, да имат здраво и непокътнато ДНК и да имат правилната форма, е също толкова важна“, казва проф. Алисън Кембъл, главен научен директор на Care Fertility.

проф. Алисън Кембъл, главен научен директор на Care Fertility
проф. Алисън Кембъл, главен научен директор на Care Fertility

 

Тъй като проучването е проведено в продължение на много години, технологиите се изменят и резултатите също

 

Друг интересен аспект на изследването е, че връзката между използването на телефона и броя на сперматозоидите става по-слаба с напредването на 13-те години на изследване. Според учените връзката е най-ясно изразена между първия период (2005-2007 г.), след което постепенно намалява между следващите периоди на изследване (2008-2011 г. и 2012-2018 г.).

Специалистите казват, че това е „в съответствие с прехода към нови технологии, главно от 2G към 3G и 4G, което намалява изходната мощност на телефона“.

Телефоните се нагряват, когато използват енергия за изпращане и получаване на сигнали и тази енергия е това, което е свързано с качеството на спермата. По-новите мрежи обаче изискват по-малко енергия за предаване на сигнали, което означава, че може да има по-малко въздействие.

Учените са категорични, че са необходим и допълнителни проучвания, за да се оцени въздействието на новите телефонни технологии. Те казват, че тяхното проучване представлява само „моментна снимка“ на въздействието на тези технологии върху фертилитета при мъжете.

Линк към изследването: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(23)01875-7/fulltext

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *