Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 хранителни добавки, които са опасни за сърцето

Някои хранителни добавки могат да бъдат опасни за сърцето, според кардиолозите. Те могат да взаимодействат с обичайните лекарства за сърце.

хранителни добавки

Много пациенти със сърдечно-съдови заболявания приемат обичайни лекарства като разредители на кръвта и лекарства за кръвно налягане. А някои от тях, в старанието си да подобрят още повече сърдечно-съдовото си здраве, също могат да се обърнат към добавки като куркума и екстракт от зелен чай. Но добавките не винаги носят ползите, посочени на опаковката, а някои могат да бъдат опасни, особено за хора, които вече приемат лекарства с рецепта.

„За добавките не е нужна рецепта, но някои от тях могат много сериозно да повлияят на начина, по който действат вашите лекарства“, казва д-р Даниел Белардо, кардиолог от Лос Анджелис, Калифорния. Кардиоложката разяснява кои четири популярни билкови добавки могат да бъдат опасни за здравето на сърцето и трябва да се избягват от хора, пиещи лекарства за сърце.

 

Добавки, които са опасни за хора със сърдечни заболявания:

 

1. Куркума

Куркумата е доказано полезна за намаляване на възпалението, включително при пациенти с остеоартрит. Има и някои данни, че може дори да забави растежа на раковите клетки и да е полезна за здравето на сърцето.

Белардо обаче казва, че куркумата във високи дози може да бъде опасна. Не само може да доведе до увреждане на черния дроб, но високите дози куркума могат също да причинят разреждане на кръвта. Така че не е препоръчително да се приема от хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта.

Д-р Белардо съветва да купувате хранителни добавки само от фирми, които правят доказано качествени продукти и описват всичко подробно на опаковката.

д-р Даниел Белардо, кардиолог от Лос Анджелис, Калифорния
д-р Даниел Белардо, кардиолог от Лос Анджелис, Калифорния

 

2. Екстракт от зелен чай

Екстрактът от зелен чай повишава умствената бдителност и помага за отслабване. Някои изследвания показват, че пиенето на зелен чай или приемането на екстракт от зелен чай под формата на добавка може да бъде полезно и за здравето на сърцето.

„Но екстрактът от зелен чай може да бъде рискован, особено когато се приема с други лекарства“, казва Белардо. Кофеинът, който се съдържа в екстракта от зелен чай, повишава кръвното налягане, което може да бъде проблем за хора, които вече страдат от високо кръвно

.

3. Жълт кантарион

Популярен заради потенциала си за лечение на лека до умерена депресия, жълтият кантарион е растение, което има дълга история в традиционната европейска медицина.

„Но жълтият кантарион може да взаимодейства с множество лекарства по потенциално опасни начини”, казва д-р Белардо.

Две често срещани лекарства за сърце, с които жълтият кантарион може да взаимодейства, включват дигоксин, предписан за лечение на определени аритмии и за справяне със сърдечна недостатъчност и ивабрадин, предписван за помощ при хронична сърдечна недостатъчност. Жълтият кантарион може да направи и двете лекарства по-малко ефективни.

 

Заключение:

 

Въпреки че приемът на хранителни добавки носи множество ползи за здравето, е много важно да бъдете внимателни, особено когато вече приемате лекарства , които са изписани с рецепта за сърдечни проблеми.

За да избегнете горепосочените нежелани ефекти, е важно да информирате лекуващия си лекар за добавките, които сте решили да приемате. При грижата за сърдечното здраве, безопасността винаги е на първо място.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *