Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 билкови добавки, които не трябва да се смесват с лекарства

Тези естествени хранителни добавки могат да причинят опасни лекарствени взаимодействия или увреждане на черния дроб

билкови хранителни добавки

Билковите хранителни добавки могат да бъдат изключително полезни, но понякога крият и опасни странични ефекти. Особено когато се смесят с някои лекарства, отпускани с рецепта.

„Дори естествените добавки могат да имат опасни лекарствени взаимодействия”, казва д-р Бил Гърли, главен учен в National Center for Natural Products Research към университета в Мисисипи.

„Много хора си мислят, че щом нещо е натурално, то е безобидно, но не винаги е така”, допълва още д-р Гърли.

 

С кои билкови добавки трябва да се внимава?

 

1. Жълт кантарион

Тази билка е популярна за лечение на депресия, симптомите на менопауза и други оплаквания.

„Приет сам по себе си, жълтият кантарион е безвреден“, казва Гърли. „Но e важно да не се приема в комбинация с конвенционални лекарства“, допълва докторът.

Той може значително да отслаби ефектите на лекарствата, отпускани с рецепта. Например, жълтият кантарион може да направи противозачатъчните по-малко ефективни. Хората, които приемат лекарства с рецепта, включително антидепресанти и лекарства за ХИВ, също могат да бъдат изложени на риск от опасни странични ефекти, когато се комбинират с тази билка.

 

2. Хидрастис

Приемането на хидрастис в комбинация с медикаменти може да причини навлизане на токсични количества лекарства в кръвта. „Докато жълтият кантарион може да намали ефективността на определени медикаменти, други добавки, като хидрастиса, могат да направят лекарствата, отпускани с рецепта, твърде мощни“, предупреждава Гърли.

Хидрастисът и екстрактът от коренът на растението се рекламират като лек за настинки, сенна хрема, язви и проблеми с храносмилането като диария и запек.

Но приемането на тази билкова добавка може да промени начина, по който тялото обработва лекарствата. Това може да доведе до попадане на по-голямо то предвиденото количество медикаменти в кръвта, потенциално до токсичи нива.

д-р Бил Гърли, главен учен в National Center for Natural Products Research към университета в Мисисипи
д-р Бил Гърли, главен учен в National Center for Natural Products Research към университета в Мисисипи

 

3. Екстракт от зелен чай

Въпреки че пиенето на този чай е безопасно, екстрактът от зелен чай може да причини здравословни проблеми. По-специално увреждане на черния дроб.

Този екстракт, често приеман под формата на хапчета, се рекламира като подобряващ умствената бдителност, подпомагащ загубата на тегло и за облекчаване на главоболие и храносмилателни симптоми.

Но тази добавка е свързана с увреждане на черния дроб, а често се намира във формулите на продукти за отслабване без рецепта. Въпреки че е сравнително необичайно, е препоръчително за хората, които имат чернодробно заболяване, да не използват екстракт от зелен чай или да се консултират с лекар преди да го направят.

 

Количеството, в което се приема хранителната добавка, е от ключово значение

 

Билковите хранителни добавки сами по себе си са безопасни, обяснява Гърли. Но всяко вещество, което се приема в по-големи от препоръчаните количества, може да представлява риск за здравето.

Цитирайки бащата на токсикологията Парацелз, Гърли напомня: „дозата прави отровата”.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *