Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

МЗ засилва сътрудничеството със СЗО за подобряване на профилактиката и лечението на заболявания в страната

Това стана ясно след среща на министърът на здравеопазването доц. Христо Хинков и д-р Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация

здравеопазването
Източник на изображението: Министерство на Здравеопазването

На срещата, състояла се на 8 септември, са присъствали още заместник-министърът на здравеопазването доц Михаил Околийски и г-н. Павлос Теодоракис, който е старши съветник по здравната политика в регионалния офис на организацията за Европа.

„Приоритетът е да имаме ясни послания към хората и да ги подтикнем да осъзнаят, че ранната профилактика е много важна. Идеята е да се изградят здравни навици и култура сред младите. Да ги мотивираме да обръщат внимание на здравето си” подчертава министърът на здравеопазването. Той казва, че опитът  на СЗО в тази насока може да бъде много полезен за България и за постигането на целта за повишаване на процента на профилактичните прегледи.

По време на срещата се е акцентирало и върху темата с подобряването на психичното здраве и психиатричната грижа. Тя е сред основните приоритети в двугодишното споразумение за сътрудничество със Световната здравна организация и българското здравно министерство за 2022-2023 г. Предвидени са множество дейности в тази насока.

Също така са дискутирали и подобряването на майчиното здраве и детското здраве. Министърът е подчертал, че страната активно сътрудничи и с УНИЦЕФ по този въпрос. Подкрепата и на СЗО би била много ценна в укрепването на здравните работници в областта, организацията на обучения и много други.

По време на срещата се е повдигнал и въпросът за нуждата да се предприемат действия за по-лесното признаване на медицинските дипломи на украинските граждани, които са се подслонили в България. Това би помогнало за справянето с недостига на лекари и мед. сестри в страната и ще улесни лечението на бежанците от украйна у нас.

Всички на срещата бяха единодушни, че дигитализацията на здравеопазването е ключов фактор в развитието на здравната ни система.

Източник: https://www.mh.government.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *