Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За какво помагат червените люти чушки?

Ползите за здравето от червените люти чушки са отдавна обект на изследвания от учените. Активното вещество в лютия пипер, капсаицинът, предотвратява разязвяването на лигавицата, подобрява състоянието на белезите, получени от язва.

Учените са установили, че действието на капсаицина помага за намаляване на излишната солна киселина, подобрява секрецията на защитна слуз и нормализира кръвоснабдяването на лигавичните стени на стомаха. Любителите на червения лют пипер боледуват много по-рядко от язви в сравнение с тези, които не обичат люти чушки.

люти чушки
Полезните люти чушки

Ето какви са ефектите за здравето на хората от  капсаицина:

  1. Намалява риска от преждевременна смърт

Научни изследвания са установили, че червеният пипер може да намали риска от смърт от различни причини с 36%.

А когато се вземат предвид нездравословният начин на живот и съществуващите заболявания – с 13%. На първо място е вероятността от смърт от инсулт, сърдечни патологии и съдови проблеми.

  1. Активира оформянето на мускулите

Ефектът на активното вещество в пипера върху физическата активност е от голямо значение.Това се дължи на факта, че капсаицинът предизвиква повишена секреция на хормона адреналин.При здрав човек приемането на 150 mg капсаицин един час преди тренировка значително увеличава скоростта на изгаряне на мазнини по време на тренировъчната програма.Тъй като това вещество може да стимулира производството на мускулен протеин, то активира растежа на мускулната маса.

  1. Повишава силата и издръжливостта

Тестове, проведени върху мишки, показват, че консумацията на капсаицин активира производството на митохондрии – това са енергийните центрове на клетките. Те произвеждат по-голямата част от енергията в тялото.

В допълнение, веществото има положителен ефект върху образуването на така наречените бавни мускулни влакна, които имат ниско ниво на умора. Дългосрочната употреба на капсаицин може значително да увеличи общата издръжливост на тялото, насърчава растежа и увеличаването на броя на митохондриите.

  1. Отделя топлина

Яденето на люти чушки насърчава усилването на термогенезата – производството на топлина от тялото през студения сезон или при ниски температури.

Капсаицинът повишава производството на топлина, което се стимулира от метаболитните процеси и спомага за увеличаването на изгарянето на вредните липидни клетки в кръвта.

  1. Изгаря мазнините

При проучване на ефектите на капсаицина върху доброволци по време на експеримента се оказва, че с дневна доза от 6 mg в продължение на 3 месеца капсаицинът спомогна за намаляване на висцералната мазнина, но леко – само с 500 грама.

Учените са забелязали, че ефектът на капсаицина върху тялото зависи и от генетичната предразположеност. Но активното вещество на червения лют пипер значително намалява нивата на лептин и инсулин. Експериментите в лабораторни условия показват активно потискане от капсаицина на липоцитите. Това са клетките, които натрупват мастните запаси в организма.

  1. Пречи за качването на килограми

От 6 до 10 грамалюта чушка може да потисне апетита не само преди едно хранене, но и преди следващите хранения.Тази способност е чудесна за намаляване на броя на калориите, които консумирате, за предотвратяване на преяждането.Проучване потвърди, че 750 mg капсаицин намалява теглото на изядената храна с 8%.Експерименти с мишки показват, че когато са били хранени с диета с много мазнини, ако към храната е добавен капсаицин, мишките не наддават на тегло.

  1. Пречи за развитието на атеросклероза

Яденето на лют червен пипер повишава нивата на протеини, които са особено важни за здравето на кръвоносните съдове и правилния метаболизъм.

С помощта на капсаицин можете да предотвратите развитието на съдова атеросклероза, да стимулирате връщането на излишния холестерол от клетъчните структури в черния дроб и отстраняването му от тялото със съдържанието на червата.

  1. Подпомага работата на черния дроб

Активното вещество на лютата чушка има положителен ефект върху работата на чернодробните клетки.Експерименти върху животни потвърждават, че капсаицинът допринася за възстановяването на клетъчните структури. Но няма ефект при фиброзни лезии – когато чернодробната тъкан е заменена с груба белезна тъкан.Имайте пред вид, че ефективността на пипера може да бъде намалена от приема на някои лекарства.

  1. Намалява кръвното налягане

Яденето на пикантни и огнени храни намалява желанието за солени храни. Така количеството на солта в организма намалява, а извеждането на течност от тялото се увеличава. Тоест, макар и индиректно, капсаицинът помага за понижаване на кръвното налягане.

  1. Въздейства върху туморите

В лабораторни условия наличието на капсаицин ускорява смъртта на раковите клетки. Освен това е отбелязана способността на веществото да забавя развитието на някои тумори. Яденето на лют червен пипер може да помогне за намаляване на възпаленията и защита на тялото от тумори.

11. Ефект върху нервната система

Капсаицинът действа като антиоксидант в тялото. Помага за предотвратяване на увреждане на мозъчните неврони и нормализира метаболизма. Освен това подобрява състоянието при невродегенеративни процеси – бавно прогресиращи, генетични или придобити патологии на нервната система.

  1. Въздейства върху чревната микрофлора

Лютият пипер възстановява лигавицата и микрофлората на чревния тракт. Той значително увеличава броя на бактериите, които имат защитни свойства, намалява възпалителните заболявания и подобрява метаболизма.

За здравето на хората е много важно активното вещество на пипера. Дори в малки или средни количества то има забележителен положителен ефект върху метаболизма, особено за повишеното производство на гориво. Подобрява състоянието на мускулната тъкан, потиска апетита.

Но внимавайте! Излишното количество лют пипер може да причини различни проблеми на сърдечната система и да увеличи риска от рак на стомаха (само малките дози действат превантивно срещу рак). Освен червена люта чушка, много други хранителни продукти имат същия ефект – чесън, хрян, синап, динджифил и др.

Източник: dzen.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *