Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безценните семена на копривата – помагат при анемия, артрит, безсъние, акне, отоци, за мъжка потентност

Сега е сезонът за събиране на семената на тази полезна билка. Рецепти

Копривата, расте почти навсякъде, притежава уникални лечебни свойства. Сега е сезонът за събиране на узрелите семена на копривата. Трябва да се отбележи, че не само надземните части на растението носят ползи за здравето. Но семената от коприва, заради съдържанието на ценни вещества, намират широко приложение в народната медицина.

Какви са лечебните свойства на семената от коприва?

От семената на копривата се приготвят продукти за нормализиране на потентността, за концентриране нивата на глюкозата, за запазване красотата на косата и кожата. Терапевтичната ефикасност на семената от коприва се дължи на богатия им химичен състав. Семената се считат за резервоар на такива вещества като аскорбинова киселина, витамини от група В, ретинол, калций, калий, силиций, магнезий, мед, флавоноиди, желязо. От съществено значение е съдържанието на линоленова киселина.

Сега се събират семената на коприватаСега се събират семеняата на копривата

Маслото на семената участва в метаболитните процеси, като намалява концентрацията на лошия холестерол и забавя стареенето на клетките. Редовната консумация на напитки на базата на семена от коприва помага за балансиране на хормоналните нива.

При какви здравословни проблеми помагат семената от коприва?

Възстановяват организма, действат като диуретик, кръвоспиращо, отводняващо отоците, антихистаминнно. Продукти на базата на семена от коприва са показани при заболявания на храносмилателната система и кожата. Отварите и инфузиите подобряват функционирането на нервната система, справят се с безсънието. Полезно е да се пият по време на възстановяване след продължително заболяване.

РЕЦЕПТИ

Семената от коприва се използват активно в народната медицина за терапевтични и профилактични цели. Предимството на рецептите е ниският риск от алергични реакции и малък брой противопоказания.

Масло от семена на коприва. Предназначено за външна употреба при следните патологии: артрит, миозит, остеохондроза, акне. Използването на масло от семена от коприва се препоръчва при натъртвания и навяхвания на мускули и връзки. Препоръчително е да се лекуват плитки рани. Прилагането на маслен разтвор върху засегнатата област помага за премахване на болката.

За да приготвите маслото, трябва да вземете: счукани семена от коприва – 40 гр и растително масло – 100 гр. За да се направи лекарство за външна и вътрешна употреба, се спазват следните стъпки:Семето от коприва се слага в буркан, залива се с олиото или зехтина.Сместа се поставя на тъмно и сухо място за инфузия в продължение на две седмици.След определеното време продуктът се филтрира и се изсипва в съд за последващо постоянно съхранение в хладилник.Маслото от семена на коприва се използва за козметични цели – за придаване на красота на косата и кожата.При ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), при остро респираторно вирусно заболяване и анемия лекарството се приема по 1 чаена лъжицатри пъти на ден.Терапевтичният курс продължава две седмици.

Тинктури от семена от коприва

Водните разтвори имат положителен ефект върху състоянието на мъжката репродуктивна система. Вземете: вряща вода – 1 л, семена – 1 супена лъжица. Тинктурата се прави по следния начин: Семената от коприва се смилат в кафемелачка и се заливат с вряща вода. Продуктът се прецежда половин час преди употреба. Водният разтвор се приема три пъти на ден по 70 ml за подобряване на потентността.

За да възстановяване на мъжката сила се препоръчва и алкохолна тинктура. За да я приготвите ви трябват гроздов портвайн – 0,5 л и семена от коприва – 5 супени лъжици. За да направите здравословната напитка, трябва да следвате инструкциите: Смлените семена се заливат с алкохола в посоченото количество. Сместа се вари на слаб огън в продължение на пет минути. Кисне няколко часа, филтрира се преди употреба. Има два режима на пиене: по ¼ супена лъжица веднъж дневно или по 1 с. л. (супена лъжица) три пъти на ден.

Маслото от семената на коприва е много полезно за здравето

Внимание! Портвайнът може да се замени с червено вино със задължително добавяне на мед. Алкохолът от грозде има положителен ефект върху сперматогенезата. За да приготвите тинктурата, трябва да вземете: ¼ с.л. семена от коприва и 500 мл червено вино. Това полезно лекарство се приготвя по следния начин: Семената се поставят в бутилка и се допълват с алкохолна напитка. Сместа кисне в продължение на един месец на сухо и тъмно място. Продуктът се филтрира преди употреба и се изсипва в друг съд за съхранение. Тинктурата се приема половин час преди хранене по 2 с.л. Терапевтичният курс  трябва да продължи 1-2 месеца.

Отвара от семена от коприва. Препоръчва за нормализиране на съня. За да приготвите отвара, вземете семе от коприва – 2 с.л. л., вода – 1 водна чаша. Суровините се заливат с непреварена вода. Сместа се вари на слаб огън в продължение на десет минути. След като изстине, напитката се прецежда и се разрежда с 1 чаша преварена студена вода. Отварата от семена от коприва се приема при безсъние по 50 мл един час преди лягане.

Важно! Тази рецепта може да се използва и при кашлица. В този случай се пие три пъти на ден, по 1 супена лъжица.

Правила за употреба

Внимание! Семената от коприва могат да бъдат както полезни, така и вредни. Това трябва да се има предвид при използване на лекарствените форми. Приготвянето на рецептите трябва да се извършва при спазване на посочените пропорции. Инфузиите, отварите и маслата са предназначени за външна и орална употреба. Дозировката се избира в зависимост от показанията за употреба. За деца количеството на използвания продукт трябва да бъде намалено наполовина.

Внимание! Има ограничения и противопоказания. Лечебните свойства на семената от коприва са потвърдени от множество изследвания. Въпреки това,  рецептите, базирани на това полезно растение, се препоръчват да се приемат само след консултация със специалист. Отварите и инфузиите влияят върху състоянието на кръвоносната система.

Не се препоръчват да се пият при висок риск от образуване на кръвни съсиреци. Съответно, противопоказанията за приемане на продукти от семена от коприва също включват и разширени вени и тромбофлебит. НЕ се препоръчват за вътрешна употреба по време на бременност, злокачествени тумори, хипертония и атеросклероза.

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *