Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Случаите на лаймска болест тази година са 3 пъти повече

Това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести

Ангел Кунчев за лаймска болест
Доц. Ангел Кунчев говори пред „Телеграф“ за случаите на лаймска болест в страната

Доц. Ангел Кунчев разкрива тревожната статистика пред „Телеграф”. Той обяснява, че в сравнение със същия период през миналата година, тази година заразените са 3 пъти повече.

Регистрараните са 146, а 2022 са били 55. През последната една седмица има 16 нови случая. Главният здравен инспектор казва, че това се дължи на многото валежи през пролетта и първите дни на лятото.

„Тази година условията бяха подходящи за кърлежите. Те обикновено са активни до септември или октомври месец. Най-голямо увеличение на заболелите имаме от лаймска болест. Добрата новина е, че у нас рядко се стига до усложнения от заболяването. Изключително важно е заразата да започне да се лекува в началото, когато може да бъде третирана с анитбиотици.

Също така има отчетени и 39 слуач на ку-треска и 78 на марсилска треска. Има значително увеличение на заболелите и от марсилска треска, тъй като през миналата година случаите са били само 46. От кържелов енцефалит има само един заразен от началото на годината.

„Кърлежов енцефалит рядко се среща у нас. Той е по-разпространен в Австрия, Чехия и Словакия. Не знам дали причината е, че тук не се диагностицира, но почти нямаме случаи”, казва доц. Кунчев.

273 са установените случаи на ентероколити у нас за една седмица, като общият брой на заболелите е 4698. В сравнение с миналото лято това е с 1000 повече. Според Ангел Кунчев това е нормално за летния сезон и с настъпването на пролетта ще намалеят случаите. Главният здравен инспектор е категоричен, че това по никакъв начин не е свързано с качеството на водата в морето и почивките по курортите в България.

Източник: https://telegraph.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Случаите на лаймска болест тази година са 3 пъти повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *