Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Министерството на здравеопазването осигурява над 370 хил. противогрипни ваксини за възрастните хора

Поставянето на противогрипни ваксини трябва да започне най-късно в началото на месец октомври

поставяне на противогрипни ваксини

Здравното министерство  е предвидило средства за над 370 000 ваксини против грип, които да бъдат поставени на хора над 65 годишна възраст през есента и зимата.

Ваксинациите са напълно безплатни, за който желае. Целта на инициативата е да се ограничи заболеваемостта и смъртните случаи, свързани с грип и бактериални инфекции през зимата.

Разширяването на обхвата на инициативата се дължи на засилен интерес към противогрипна имунизация от страна на възрастните хора през миналата година.

През 2022 са обхванати 12,6 процента от хората на и над 65 годишна възраст. Поставени са 187 000 ваксини. Целта на здравното министерство тази година е да се постигне 25% имунизирани хора над 65.

Договарянето за количествата противогрипни ваксини е между Здравната каса и фирмите, които ги внасят. След тяхното доставяне, те ще бъдат резпределени към районните здравни инспекции и от там ще бъдат снабдени личните лекари, при които всеки ще може да си постави безплатна ваксина.

Важно е да се отбележи, че възрастните хора са най-податливи към грипни инфекции и при тях усложненията са най-тежки. Поставянето на ваксина, според данни от Министерството на здравеопазването, ограничава тежкото протичане и усложненията от болестта с 60%, а смъртните случаи с до 80%.

Препоръчително е имунизацията да се случи най-късно до края на месец октомври, за да може организма да изгради имунитет срещу щамовете на вируса, преди да дойде вълната.

Източници: https://bntnews.bg; https://www.freepik.com/

ИНОВИРОН
ИНОВИРОН – за силен имунитет и предпазване на дихателната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *