Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отново липсва инсулин по аптеките

Животоподдържащото лекарство отново е дефицит по аптеките. Вече липсват 7 вида инсулин

инсулин
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

Според председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, Николай Костов, стиуацията е тревожна и това не е от скоро, а от години.

„Броят на различните инсулини, които липсат в аптеките, се увеличава постоянно. Те са вече 7 вида, а може би и са повече, защото и при другите има проблеми със снабдяването. Инсулините, за които може да се каже, че ги има редовно, са малко”, казва той.

Той подчерта, че проблемът най-вероятно е само в България, тъй като в Австрия, например, не липсва нито един вид инсулин.

Според него проблемът е друг. Компанията Санофи е обявила още в началото на тази година, че ще има липса на инсулин, а в същото време са изнесени 22 799 опаковки. „Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен навън”, казва Костов.

Той обяснява, че това количество би било достатъчно за нуждите на над 5000 души за един месец, а потребяващите тези инсулини са не повече от 4000. Костов не разясни за кои страни е изнесен този инсулин, но най-вероятно това са държави от ЕС.

Той е категоричен, че системата, която трябва да предотвратява този изнес, не работи както трябва. Според него тя е направена така, че да не работи и е нужна кардинална промяна.

Николай Костов отбелязва също, че проблем имат и другите хора с диабет, които не са на инсулин. По думите му тези хора са повече от половин милион в страната. За тях липсват около 20 лекарства и отново проблемът е породен от износ.

Източници: https://bnr.bg; https://www.freepik.com/

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *