Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ферментиралите млечни продукти: храната, която лекува

Ако в света има храна, близка до идеалната, то без съмнение това са ферментиралите млечни продукти

ферментиралите млечни продукти

В статията ще ви разкажем какви ценни за хората вещества съдържат, как влияят на организма и как да запазите максимално полезните свойства във ферментиралите млечни продукти.

Като мляко, само че по-полезно

В кърмаческа възраст единствената храна, която човешкият организъм може да усвои, е майчиното мляко или близките по състав млечни формули. С течение на времето диетата става все по-богата, но млякото остава ценна и важна храна. То има всичко необходимо, за да поддържа живота и здравето не само на децата, но и на хората от всички възрасти.

Прясното мляко обаче има един сериозен недостатък – не всеки го понася добре. Много възрастни нямат ензима, който разгражда млечната захар (лактоза) в червата. Млякото се усвоява лошо, причинява дискомфорт и хората се опитват да ядат по-малко продукти от него, поради което получават по-малко калций и други полезни вещества.

Ферментиралите млечни продукти нямат не само такъв, но и никакъв друг недостатък!

dieta-kiselo-mljako

Съдържащите се в тях млечнокисели микроорганизми разграждат млечната захар. Благодарение на това ферментиралите млечни продукти се усвояват добре дори от онези, които не понасят млякото.

В допълнение към разграждането на лактозата, млечнокиселите организми изпълняват следните важни функции за тялото:

• поддържат естествената чревна микрофлора;

• борят се с патогенните микроби, които влизат в тялото с храната или се образуват в червата в резултат на гнилостни процеси;

• подпомагат усвояването на микроелементите от храната;

• участват в синтеза на витамини и аминокиселини;

• спомагат за повишаване на имунитета.

Какви хранителни вещества се съдържат във ферментиралите млечни продукти

Подобно на млякото, тези продукти съдържат важен „строителен материал“ за тялото: пълноценен протеин, от който се изграждат мускулите, и калций, който укрепва костите. Най-полезен за организма е калцият от млечните продукти: те го съдържат заедно с други макро- и микроелементи, които му помагат да се усвои възможно най-ефективно.

Протеинът от ферментиралите млечни продукти е и по-лесно смилаем, отколкото от натуралното мляко. Има две причини за това:

• млечнокиселите култури превръщат основния млечен протеин казеин в по-къси и по-лесно усвоими пептиди и аминокиселини;

• във ферментиралите млечни продукти протеинът се съдържа под формата на малки люспи, които бързо преминават от стомаха в червата. Това е особено ценно при атрофичен гастрит, нарушения на стомашната подвижност и белтъчен дефицит.

Ферментиралите млечни продукти, подобно на млякото, съдържат много калий, необходим за тялото, и малко натрий, чийто излишък може да бъде опасен за тялото. При други продукти съотношението не е толкова полезно.

Киселите млека от пастьоризирано мляко може да съдържат повече витамини от самото пастьоризирано мляко

Някои витамини се унищожават по време на пастьоризацията, но се образуват отново по време на ферментацията. Това се случва с витамините от група В. Например, киселото мляко има повече витамин В9 (фолиева киселина) дори и от прясното мляко!

Кой има полза редовната консумация на кисело мляко, кефир и суроватка?

Ферментиралите млечни продукти са най-полезни за децата от всички възрасти – особено тези, които са били хранени с бутилка. Децата, които редовно пият кефир или кисело мляко, са по-малко склонни да се разболеят от инфекциозни заболявания, по-рядко настиват или страдат от алергии.

Киселите млечни продукти са необходими и при дисбактериоза и склонност към диария – млечнокиселитъе организми буквално измитат вредните гнилостни бактерии от червата.

При жените, които редовно пият „живо“ кисело мляко, кандидозният вагинит се появява по-рядко и се лекува по-бързо. Някои култури с млечна киселина могат дори да помогнат за предотвратяване на рак. Сега се разработват млечни продукти с активни ензими, които могат да унищожат канцерогенните вещества (нитрозо съединения) в червата.

Как да консумираме ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти носят най-голяма полза, ако се използват правилно. Това важи особено за специалните пробиотични („живи“) продукти, обогатени с бифидобактерии.

Пробиотичните продукти са ефективни само при редовна употреба – не е достатъчно да пиете „живо“ кисело мляко от време на време. Ефектът не идва веднага, а след 2-3 седмици. Скоростта зависи от вида на млечнокиселите организми: продуктите с бифидобактерии действат по-бързо, а с лактобацили – по-бавно.

За да работи „живият“ продукт по-ефективно, не го приемайте с храна – изяжте го вечер или поне два часа след хранене.

Как да се запазят полезните свойства на ферментиралите млечни продукти

При съхранението на ферментирали млечни продукти сме изправени пред две задачи – да поддържаме живи полезните микроорганизми и да не позволяваме на вредните да се размножават.

Бифидобактериите живеят 4-7 дни и то само на студено. Ето защо „живите“ продукти имат толкова кратък срок на годност и температурният режим е важен за тях. Кисели млека, които могат да се съхраняват по-дълго и при всякакви температури, не са толкова здравословни.

За да се възползвате от ферментиралите млечни продукти, следвайте няколко основни правила:

• Купувайте ферментирали млечни продукти от магазин с надеждно търговско оборудване. Продуктът трябва да е транспортиран и съхраняван правилно, без да е оставян на топло за дълго време;

• Внимателно проучете етикета – състав на продукта, дата на производство, срок на годност.Не се колебайте да задавате въпроси на служителите на магазина;

• Съхранявайте млечните продукти в хладилник при температурата, посочена на етикета (обикновено не по-висока от +6 градуса);

• Не съхранявайте продукта след изтичане срока на годност;

• Използвайте отворения продукт не по-късно от 12 часа, като го съхранявате непекъснато в хладилник;

• Ако няма условия за съхранение на храната при определената от производителя температура, изяжте продукта веднага, без да оставяте резерв.

Източник: аyzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *