Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СЗО обяви подсладителя аспартам за „потенциален канцероген”

Аспартам се използва като изкуствен подсладител в някои диетични газирани напитки

Диетична кола аспартам

Аспартамът, широко използван изкуствен подсладител, беше класифициран като „възможно канцерогенен за хората“ от изследователска група, свързана със Световната здравна организация. Но експертите казват, че не трябва да се тревожим, че газираното ще ни причини рак.

Преди Международната агенция за изследване на рака да обяви промяната в класификацията на аспартама в четвъртък, химикалът беше етикетиран като некласифицируем. Което означава, че няма достатъчно доказателства за връзката му с рака.

Сега агенцията прекласифицира подсладителя въз основа на „ограничени доказателства“, че има връзки с хепатоцелуларен карцином, вид рак на черния дроб при хората.

 

Какво означава тази квалификация и колко е опасен аспартамът за здравето?

 

Това означава, че има потенциални канцерогенни ефекти, „които трябва да бъдат изследвани чрез повече и по-добри проучвания“, според д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните в СЗО.

д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните в СЗО.
д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните в СЗО.

Но това не означава, че трябва да спрем да консумираме аспартам или диетични газирани напитки.

Бари Попкин, професор по хранене в Училището по глобално обществено здраве Gillings на Университета на Северна Каролина, казваа пред NBC News, че „това е леко предупреждение към хората, но не е „не консумирайте“. Консумирайте умерени количества и сте ОК.“

Алис Дейвис, мениджър по здравна информация в благотворителната организация Cancer Research UK, казваа пред Sky News: „Това, че нещо е класифицирано като канцероген, не ви казва колко може да увеличи риска от рак.

„Понякога има неща, които могат да причинят рак на теория, но в действителност дозата, на която сте изложени, е твърде ниска, за да увеличи риска”, пояснява още Дейвис.

Алис Дейвис, мениджър по здравна информация в благотворителната организация Cancer Research UK
Алис Дейвис, мениджър по здравна информация в благотворителната организация Cancer Research UK

 

Безопасно е да се консумират до 40 mg аспартам на kg телесно тегло дневно

 

Съвместният експертен комитет по хранителните добавки, друга изследователска група, свързана със СЗО, която направи независим, но допълващ преглед на аспартама, не промени препоръчителния си дневен прием на аспартам и поддържа, че е безопасно да се приемат до 40 mg аспартам дневно на килограм телесно тегло.

Това е много повече, отколкото повечето хора биха консумирали за един ден, тъй като една кутийка диетична газирана напитка обикновено съдържа 200 mg аспартам. И така, 70-килограмов възрастен може да изпие до 14 кутийки диетична кока-кола на ден и да не надвишава препоръчителната дневна доза.

 

Продуктите, съдържащи най-много аспартам

 

Подсладителят се среща най-често в:

• Диетични газирани напитки и такива, които са с ниско съдържание на захар, ароматизирани води и някои сокове

• В някои млечни продукти

• Хранителни и протеинови барчета

• Десерти

• Дъвки

• Сиропи и подправки за подслаждане

• Сосове

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *