Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънчеви изгаряния – колко са опасни и повишават ли риска от рак?

Само 5 слънчеви изгаряния през живота могат да удвоят риска от развитие на рак на кожата

слънчеви изгаряния

Няма по-добро усещане от това да попиете малко от така необходимия витамин D след дълга, студена зима и дъждовна прлет. Но защитата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето е задължиителна, защото всяко увреждане на кожата може потенциално да има дългосрочни ефекти.

Според американската „Фондация за борба с рака на кожата” само пет слънчеви изгаряния през живота ви могат да удвоят риска от развитие на рак на кожата.

Елиз Лав, дерматолог, който работи в базирания в Ню Йорк център за грижа за кожата GlamDerm, каза, че всяко слънчево изгаряне може да увреди кожните клетки и потенциално да повиши риска от рак на кожата. Това включва и леки изгаряния.

„Тежестта и големината на слънчевото изгаряне имат значение, но всички слънчеви изгаряния, дари и леко порозовяване, са признак на увреждане на кожата и могат потенциално да допринесат за развитието на рак на кожата с течение на времето“, категорична е д-р Лав.

Елиз Лав, дерматолог, който работи в базирания в Ню Йорк център за грижа за кожата GlamDerm
Елиз Лав, дерматолог, който работи в базирания в Ню Йорк център за грижа за кожата GlamDerm

 

Как уврежда кожата изгарянето от слънце?

 

Според д-р Анджела Кейси, хирург, специализиращ в операции на рак на кожата, казва, че размерът на щетите от слънчево изгаряне зависи от различни фактори. Но изгаряне на цялото тяло, което е резултат от прекарване на часове на следобедно слънце без слънцепредпазен крем, ще причини повече щети, отколкото малко изгаряне, причинено от пропускане на малка област при нанасяне на слънцезащитен крем.

„Цвета и болката от слънчевото изгаряне е маркер за количеството и тежестта на увреждането. На клетъчно ниво ултравиолетовите лъчи на слънцето проникват през и в кожата, причинявайки радиационно увреждане на клетките”, обяснява тя.

Отговорът на кожата на тази UV атака е да освободи поток от възпалителни клетки, за да помогне за излекуване на щетите и да позволи на кожата да се възстанови. Именно това възпаление се проявява като затопляне и зачервяване при изгаряне на кожата.

 

В коя възраст вредата от слънчеви изгаряния е най-голяма?

 

Някои проучвания показват, че колкото по-рано някой се излага прекомерно на вредни UV лъчи, толкова по-вероятно е да развие рак на кожата по-късно в живота.

„Колкото по-тежки и по-чести изгаряния на слънце са получени в детството, толкова по-съществени са дългосрочните щети, но няма безопасна възраст, при която слънчевите изгаряния вече не са от значение за дългосрочното здраве на кожата“, каза Лав.

Д-р Кейси обяснява, че общото количество излагане на слънце през целия живот е истинският виновник, независимо кога се случва. Например, някой, който се е излагал много на слънце от 5 до10 годишна възраст, но след това е внимавал през тийнейджърските си години и в зряла възраст, ще има относително по-ниски кумулативни щети от слънцето като цяло.

„По-голямата част от пациентите с рак на кожата, които виждам, наистина не са седяли прекомерно на пек през последните 10 до 20 години“, каза тя. „Въпреки това, те са претърпели много слънчеви изгаряния в младините си, което е увредило клетките на кожата им. С напредването на възрастта имунната им система започва да отслабва. Това поставя началото на образуването на рака на кожата.“, разяснява Кейси.

Добрата новина е, че в младите години тялото ни обикновено е в най-добрата си форма и имунната ни система е най-силна през този период, добавя още Кейси. Здравата имунна система и „младите“ клетки поддържат оптимално възстановяване на UV уврежданията в нашите кожни клетки.

ДНК в нашите кожни клетки има забележителна способност да възстановява кожата след увреждане от слънцето. Но твърде много натрупани щети могат да възпрепятстват тази регенерация и тогава започва формирането на рак на кожата.

д-р Анджела Кейси, хирург, специализиращ в операции на рак на кожата в Центъра за хирургична дерматология в Уестървил, Охайо

 

Как да се предпазите?

 

За да избегнете вредните слънчеви изгаряния, докато прекарвате време навън, Лав каза, че винаги трябва да сте намазани с широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 30 (или по-висок) върху всички изложени на слънце области на тялото.

Също така е нужно да нанасяте допълнително слънцезащитен крем на всеки 2 часа и след всяко влизане вода. Носенето на шапки и очила е задължително, както и избягването на продължително излагане на слънце между 10 сутринта и 3 следобед в дните с висок UV индекс.

„Нанасянето на слънцезащитен крем е като да влагате малко пари в банката за здравето на кожата си всеки ден. Твърде често чувам от моите пациенти с рак на кожата – „д-р. Кейси, иска ми се да знаех“, във връзка със защитата от слънцето и навиците за грижа за кожата от младостта им.

Ако вече сте изгорели, може да намерите най-лесните и ефективни съвети за облекчаване на състоянието тук:
https://lekuva.net/216536/lesni-saveti-za-lechenie-na-slanchevo-izgaryane.html

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://glamderm.com; https://www.centerforsurgicaldermatology.com

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *