Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли климатикът да ни разболее?

Лятото е тук, а климатиците са жизненоважни за спасение от жегата. Но може ли климатикът да нареди на здравето и как да го избегнем?

климатикът
Как климатикът може да навреди на здравето?

Лятото дойде, а климатизацията е голямо удобноство в горещините. Възможно е обаче да не осъзнавате, че нечистите климатици могат да повлияят на здравето ви, като причинят суха кожа, симптоми на алергия и астма и дори настинка.

„Повечето хора в индустриализираните страни прекарват до 90% от времето си на закрито, така че е важно да се признаят рисковете за здравето от излагане на замърсители“, казва Лорън Егерт, доктор, клиничен асистент по пулмология и алергология и специалист по интензивни грижи в Stanford Health Care. „Като цяло рисковете за здравето от климатиците не са сериозни и са свързани в по-голяма степен с неправилното им поддържане.“

Преносимите и фиксирани уреди за отопление, вентилация и климатизация са чудесни за елиминиране на замърсителите от външния въздух и рециркулация на вътрешния въздух, но филтрите трябва да се почистват рутинно, защото може в тях да се развият опасни малки частици (вируси, бактерии, мухъл и алергени). Ето как нечистите климатици могат да ви разболеят и как да предотвратите това да ви се случи.

Лорън Егерт, доктор, клиничен асистент по пулмология и алергология и специалист по интензивни грижи в Stanford Health Care
Лорън Егерт, доктор, клиничен асистент по пулмология и алергология и специалист по интензивни грижи в Stanford Health Care

 

Как мръсният климатик може да ви разболее?

 

Някои от потенциалните рискове за здравето от климатика са конкретно свързани с качеството и чистотата на неговите филтри и канали.

Мръсните филтри на климатика може да са замърсени с мухъл, гъбички или други микроорганизми. Това може да причини проблеми за някои хора, особено ако са чувствителни към плесени.

Ако филтрите не се почистват или сменят според препоръките на производителя, те могат да се превърнат в магнити за частици от въздуха и микроорганизми, които могат да предизвикат астма, алергии и други респираторни симптоми.

Растеж на мухъл

Мухълът е друга опасност за здравето, която може да замърси каналите и филтрите на климатика, ако не се почистват редовно. Високата влажност в машината създава идеалните условия за разрастване и разпространение на спорите на мухъл във вашия дом.

Вдишването на спори на мухъл може да доведе до редица симптоми на горните дихателни пътища и не само. То може да причини:

• Запушен нос

• Хрипове

• Затруднено дишане

• Температура

• Кашлица

Хората с астма и тези, които са алергични към мухъл, са изложени на повишен риск от заболяване от излагане на мухъл на закрито.

Няма специфичен тест за излагане на мухъл. Лекар или алерголог обикновено ще проведе тест за алергия, за да определи алергията към мухъл.

Разпространение на ваздушно-капкови зарази

Климатиците могат да циркулират опасни частици и замърсители, ако имат мръсни въздушни филтри или имат филтър, който не е проектиран да премахва вируси, бактерии или замърсители на въздуха.

Проучванията показват, че наличието на високоефективен филтър за твърди частици (HEPA) е от съществено значение за предотвратяване на заболявания, включително вируса SARS-CoV-2.

Легионерската болест, вид пневмония, причинена от бактерията Legionella pneumophila, е най-често срещаното заболяване, което може да се разпространи чрез замърсена климатична система.

 

Здравни проблеми, свързани с температурата

 

Дори ако климатикът е чист и работи правилно, някои хора може да са по-чувствителни към начина, по който той променя въздуха.

Изсушаване на въздуха

Кожата ви е уязвима към циркулацията на въздуха от климатика. Функцията на климатика е да охлажда пространството чрез премахване на топлината и понижаване на влажността, което може да изсуши кожата и да влоши кожни заболявания като атопичен дерматит (екзема) и сенилна ксероза (груба, суха, сърбяща кожа).

„Климатикът изтегля водата от въздуха, създавайки среда с по-ниска влажност, което може да причини или влоши сухата кожа“, каза Меган Пойнот Кувилион, сертифициран дерматолог в Хюстън. „Когато кожата ни е суха, бариерата, която запечатва влагата, е нарушена и трябва да бъде възстановена.“

Добра идея е да използвате овлажняващи кремове за кожа, за да избегнете тези проблеми.

Меган Пойнот Кувилион, сертифициран дерматолог
Меган Пойнот Кувилион, сертифициран дерматолог

Колебания в температурата

Преместването от горещата външна среда в студената, климатизирана вътрешна среда може да има отрицателно въздействие върху дихателните ви пътища, особено ако имате хронични белодробни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест.

Някои проучвания показват, че излагането на внезапно понижение от 5 градуса може да доведе до обостряне на респираторните симптоми.

 

Съвети за поддръжка правилна поддържка климатик:

 

Докато поддържате правилно вашата климатична система, има малък шанс да се разболеете от прекарване на дълги периоди от време в климатизирани пространства.

Ето няколко полезни съвета как правилно да поддържате вашия климатик:

• Сменяйте въздушния филтър на всеки три месеца или според препоръките на производителя.

• Използвайте HEPA филтри, които са ефективни за отстраняване на опасни частици от въздуха.

• Уверете се, че прозорците и вратите са затворени, когато пускате климатик.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *