Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От 19 до 23 юни се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Кампанията цели превенцията на заболяването и откриване на болни от туберкулоза

туберкулоза

От 19 до 23 в областните градове в цялата страна ще се провеждат прегледи за турберкулоза напълно безплатно.

Безплатните прегледи и инициативата са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването. Целта на програмата е да ограничи заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата е съгласувана и се изпълнява със съдействието на Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за лечение на туберкулоза, както и редица неправителствени организации.

 

Кампанията е многократно доказала, че е много ефективна за повишаване на информираността по отношение на болестта.

 

Безплатните прегледи и достъп до медицински услуги водят до по-добра разкриваемост на заболелите и на латентните инфекции, а от друга, повишават вниманието към превенцията на заболяването в държавата.

По време кампанията „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ ще се прави скрининг за риск от туберкулоза чрез анкети и консултации. За лицата, за които се установи, че са в по-голям риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. Ако се установи инфекция с туберкулоза незабавно ще се предприемат мерки за лечение и настаняване в болница. По този начин се прекъсва веригата на разпростаняване на болестта.

По време на проведените „Седмици на отворени врати” от 2009 година до 2022 година са анкетирани повече от 125 000 лица, и са открити и насочени към лечение 1 376 човека с туберкулоза. Открити са също 4 655 души с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

В България диагностицирането и лечението на туберкулоза са напълно безплатни, без значение от здравноосигурителния статус на хората. Всяка година Министерството на здравеопазването осигурява финансов ресурс за лекарства против туберкулоза, лекарства за химиопрофилактика на заболването, ваксини, диагностикуми и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Туберкулозата е заболяване, което е лечимо и предотвратимо, стига да бъде навременно открито и да се проведе нужното лечение.

Във файлът, който е прикачен, ще намерите информация за местата, където ще се провеждат безплатните прегледи:

spisyk_lz_tb_otvoreni_vrati_june_2023

Източници: https://www.mh.government.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.