Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Говоренето по мобилен телефон увеличава риска от хипертония

Резултатите от мащабно проучване показват, че говоренето по повече от 30 минути на седмица по телефона увеличава риска то хипертония значително

говорене по телефон и хипертония

 

Според ново проучване, публикувано на 3 май 2023 г. в European Heart Journal — Digital Health, ако говорите повече 30 минути на седмица, може да увеличите риска от високо кръвно налягане.

Изследователите установяват, че говоренето по мобилен телефон в продължение на половин час или повече на седмица е свързано с 12% повишен риск от хипертония.

„Броят минути, в които хората говорят по телефона, изглежда има значение за здравето на сърцето, като повечето минути са по-вредни“, казва авторът на изследването Шанхуй Кин, професор в Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай. Но използването на мобилни телефони в дългосрочен план може да не повлияе на риска от хипертония, при условие че хората говорят не повече от 30 минути на седмица, подчертава той.

Повишеното кръвно е основен рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти и е водещата причина за преждевременна смърт в световен мащаб.

Хипертонията се определя като систолично кръвно, което е по-високо от 130 милиметра живачен стълб (mmHg) или диастолично кръвно налягане, по-високо от 80 mmHg,

Мобилните телефони излъчват ниска радиочестотна енергия, което е свързано с повишаване на кръвното налягане след краткотрайно излагане, но констатациите са противоречиви, според авторите.

Проучване, публикувано през септември 2022 г., например, установи, че по-честото използване на мобилни телефони е свързано с повишено кръвно налягане при деца и тийнейджъри, въпреки че това проучване включва също изпращане на текстови съобщения и игри.А следващо проучване, публикувано в BMC Public Health през ноември 2022 г., установи обратното – повишената употреба всъщност е свързана с по-ниско кръвно налягане.

 

Говоренето по телефон по час на ден увеличава риска от хипертония с 25%

 

За да разберат по-добре връзката между говоренето по мобилен телефон и новопоявилата се хипертония, изследователите са изследвали данни от повече от 200 000 участници в UK Biobank.

В проучването са включени само хора без проблеми с кръвното. Субектите са били на възраст между 37 и 73 години, със средна възраст 54 години. Информацията за това колко използват мобилния си телефон е събрана чрез въпросник и данни са докладвани от самите потребители.

Изследователите са проследили участниците за средно 12 години и през това време около 1 на 14 души, или 7 процента, развиват хипертония. Потребителите на мобилни телефони са имали 7 процента по-висок риск от хипертония в сравнение с неизползващите.

Хората, които говорят по мобилния си телефон в продължение на 30 минути или повече на седмица, са имали 12% по-висок риск да развият високо кръвно налягане в сравнение с тези, които говорят по по-малко от 30 минути седмично. Резултатите са идентични както при за жените така и при мъжете.

 

Как използването на мобилен телефон може да предизвика високо кръвно налягане?

 

Въпреки че проучването не е предназначено да разкрие защо говоренето повече по мобилни телефони може да увеличи риска, авторите имат няколко теории.

Възможно е позицията на ръката по време на използване на телефона, съчетана с начина, по който ръката държи телефона, да повиши симпатиковата активност (частта от нервната ви система, която активира сърдечната честота и кръвния поток). Това от своя страна може да предизвика промени в тялото, които могат да повишат нивата на кръвното налягане, казва Кин.

„Заслужава обаче да се отбележи, че нашето проучване не откри разлики между риска от хипертония при хората, използващи хендсфри или високоговорител, което предполага, че позицията на телефонира сама по себе си не може да обясни напълно връзката между дългосрочната употреба на мобилен телефон и хипертонията,“ допълва още професорът.

 

Трябва ли хората да ограничат използването на мобилни телефони, ако са загрижени за здравето си?

 

„Надяваме се, че нашето проучване допринася за по-добро разбиране на потенциалните рискове за здравето, свързани с честото използване на мобилни телефони, и насърчава по-нататъшни изследвания в тази област“, ​​казва Кин.

Важно е хората да са наясно с тези констатации и да имат едно на ум, когато говорят по телефона, ако са загрижени за нивата на кръвното си налягане, добавя той.

Все пак е важно да се отбележи, че са нужни още много изследвания, за да се установи точно колко вредни са телефоните за кръвното, каква е връзката между използването им и хипертонията и до колко влияят външни фактори, като генетична предразположеност и други.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.researchgate.net; https://www.freepik.com/

Линк към проучването: https://shorturl.at/lsBF9

Шлемник
Шлемник – за здраво сърце и нормално кръвно налягане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *