Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пациентски организации алармират, че липсва важен медикамент за хора с трансплантация

Пациенти сигнализират за липсващо от аптечнта мрежа лекарство, което е изключително важно за хора с трансплантация

липсващ медикамент
Изключително важен медикамент за пациенти с трансплантация липсва в аптеките

Въпросният липсващ медикамент е “CellCept”, който се отпуска от НЗОК за пациенти, претърпяли трансплантация. Лекарството е силен имуносупресор, който предотвратява отхвърлянето на новия орган. 90% от пациентите с трансплантация го използват.

От пациентски организации „Заедно с теб” алармират, че от един месец лекарството липсва и се налага да взимат назаем от други хора, за да не спират лечението си. Те е трябвало да получват следващата доза след около 10 дни, но не са получили още за изминалия месец. По информация на пациенти с трансплантация се очаква следващата доставка на медикамента да бъде чак през септември месец.

От фирмата, която внася лекарството уверяват, че има осигурени количества до края на месец юни, но хората казват, че в аптеките то липсва. Компанията твърди, че се прави всичко, което е нужно от страна на производителя и вносителя на лекарството, за да се осигурят достатъчни количества от лекарстово и след края на месец юни.

 

Министерстовото на здравопазването е запознато със ситуацията и е предприело действия за недостига на лекарството

 

Изготвени са писма до ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, които призовават за незабавно извършване на всички възможни действия, които биха довели до запазване на внесените в страната количества “CellCept” и осигуряването на допълнителни количества с оглед да не се прекъсва лечението на нуждаещите се.

Същевременно е изготвено и писмо и към Новартис България ЕООД, която е фирмата притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт, с искане за информация за количествата, които ще внасят през следващите няколко месеца, както и имат ли готовност за незабавни действия по обезпечаване на нуждите на трансплантираните пациенти при евентуално повишено търсене.

След направена справка в базата от данни на ИАЛ (Изпълнителна ангеция по лекарствата) и на официната страница на Европейската агенция по лекарствата, става ясно, че има 4 лекарствени продукта с търговско име „CellCept”.

МЗ проучва възможността да включи и друг лекарствен продукт със същото име в България. Разпоредбата по чл. 266а от ЗЛПХМ позволява, когато дадено заболяване няма алтернативен медикамент за лечение в страната, да се използва такъв от Европейския съюз.

Министерството продължава да следи ситуацията и поддържа постоянна комуникация с регулаторните органи.

Източници: https://news.bg; https://patients.e-zdravey.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *