Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Кантарджиев: „Расте броят на ухапаните от кърлежи”

Това каза професорът в интервю за БНР и предупреди да се пазим от тревните площи. Той също така дава съвети как да се процедира при ухапване от кърлеж.

kantarjiev за премахване на кърлеж
Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община

Съветникът по здравните въпроси на Столична община проф. Тодор Кантарджиев предупреждава, че случаите на ухапани от кърлежи вървят нагоре.

„Три неща са най-важни. Първо – кърлежите да не пренасят голям брой болести. Второ – кърлежът да бъде премахвант веднага. Трето – Да бъде направина профилактика с еднократен прием на антибиотик, за да се намали възможността за появата на инфекция”.

По думите на професора увеличение в случаите на Лаймска болест няма. От началото на годината има 30 случая на заболяването и 5 случая на Марсилска треска. Той е категоричен, че тази тенденция трябва да се запази.

Най-важното нещо, за да се защитите е да не ходите в тревните площи. Децата също да не се пускат да играят в тревата, а ако вече са били там да бъдат проверявани веднага след това, съветва професорът.

Когато кърлежът бъде премахнат, не трябва да се маже с йод. Това е нужно, за да може да се наблюдава мястото на ухапване за зчервяване, подуване или друг вид реакция няколко дни след отстраняването на кърлеж.

Поставянето на инжекция против тетанус не е необходима, казва професорът, но в някои болнични заведения се поставя като превантивна мярка.

„Вирусите през зимата ни съсипаха тази година, защото се повтарят много пъти. Тези инфекции ще продължат, докато не се затопли времето”, коментира още съветникът по здравните въпроси на Столична община. Той отбеляза още, че с идването на по-топло време ще зачестят и стомашно-чревните инфекции.

Кантарджиев предупреди също, че в края на пролетта и началото на летния сезон се увеличават значително и заболелите с хепатит. Като превенция за тази болест е най-важно спазването на добра хигиена и честото миене на ръцете.

Цялото интервю може да чуете на: https://bnr.bg/post/101829835/prof-todor-kantardjiev-sluchaite-na-uhapani-ot-karleji-se-uvelichavat

Източници: https://bnr.bg; https://news.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *