Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Високото кръвно подкопа здравето на Тина Търнър

Каква е връзката между повишеното кръвно и бъбречната недостатъчност и как може да се предпазим?

Мерене на високо кръвно

В месеците преди смъртта си, легендарната певица Тина Търнър разкри за неконтролираното си високо кръвно налягане, което е довело до инсулт и бъбречно заболяване.

Покойната певица, която почина тази седмица на 83-годишна възраст, е получила бъбречна трансплантация от съпруга си през 2017 г. Но в препоръка, публикувана преди смъртта й, тя написа, че не е знаела за връзката между бъбреците и кръвното си налягане, докато не е станало твърде късно.

„Не мога да си спомня някога да съм получавала подробно обяснение за това какво означава повишеното кръвно или как се отразява то на тялото“, каза тя в статия за Show Your Kidnes Love, международна кампания за здравето на бъбреците.

Ако не се лекува, високото кръвно може да доведе до много последици за цялата кръвоносна система и има катастрофален ефекти върху бъбреците. Според Националния здравен институт на САЩ високото кръвно налягане води до стесняване на кръвоносните съдове, намалявайки притока на кръв към органите.

Без адекватен поток на кръв към бъбреците не мога да вършат работата си по отстраняване на излишната течност и отпадъци от тялото. А още по-лошото е, че натрупването на тези течности само повишават кръвното допълнително. Това е коварен цикъл, който е възможно да доведе до бъбречна недостатъчност.

тина търнър за високо кръвно
Легендарната певица Тина Търнър, която почина на 83 години на 24 май

 

Повишеното кръвно може да се третира с лекарства

 

Голям процент от населението на България страда от високо кръвно, известно още като хипертония. Това състояние увеличава риска от инфаркт, инсулт и бъбречни заболявания.

Високото кръвно налягане може да се управлява с лекарства и промени в начина на живот, като спазване на здравословна диета и повече физическа активност. Ако промените храненто и навиците не са достатъчни, е изключително важно да се премине към медикаментозно лечение.

Въпреки това, страдащите от хипертония може да не разбират рисковете, които идват от неспсазването на режим на лечение. Покойната Търнър беше написала, че изведно време, след като е била диагностицирана с високо кръвно през 1978г., тя го е смятала за свое „нормално” кръвно и не се е опитвала да го контролира.

„Изложих се на голяма опасност, като отказвах да приема реалността, че имам нужда от ежедневно пиене на лекарства до края на живота си”, написа тя в Instagram na 9 март.

 

Добре е да знаете признаците на бъбречно заболяване

 

Хипертонията е сред водещите причини за хронични бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност. Хората с високо кръвно налягане или диабет трябва да положат допълнителни грижи, и да се преглеждат по-често тъй като бъбречното заболяване в ранен стадий обикновено няма симптоми. Но тъй като увреждането се влошава с времето, хроничното бъбречно заболяване може да причини подуване на ръцете, краката и лицето. Други възможни симптоми на напреднало хронично бъбречно заболяване включват:

  • Умора
  • Сърбяща или суха кожа
  • По-голяма или по-малка нужда за уриниране
  • Загуба на апетит
  • Мускулни крампи
  • Болка в гърдите
  • Главоболие
  • Гадене
  • Проблеми със съня
  • Отслабване
  • Проблеми с концентрацията

Тежките бъбречни заболявания може да доведат до бъбречна недостатъчност, което може да доведе до нужда от диализа или дори трансплантация.

 

Заключение: 

 

Връзката между хипертонията (високо кръвно налягане) и бъбречните заболявания е повод за сериозна загриженост. Кръвното изисква голямо внимание и проактивно управление. Хипертонията може да допринесе за развитието и прогресирането на бъбречно заболяване, докато бъбречното заболяване от своя страна може да влоши хипертонията. Разбирането на това взаимодействие е от ключово значение за ефективната превенция, диагностика и лечение.

Управлението на хипертонията е от съществено значение за предотвратяването на бъбречни заболявания и забавянето на прогресията им. Промените в начина на живот, наблягането на здравословна храна и редовната физическа активност, ограничаването на солта и алкохола и могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане и намаляване на риска от увреждане на бъбреците.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Шлемник
Шлемник – при високо кръвно и холестерол

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *