ВНИМАВАЙТЕ: Нестероидните противовъзпалителни са опасни за диабетици

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хората, страдащи от диабет тип 2, трябва да внимават с приема на нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен

нестероидни противовъзпалителни средства
Ибупрофен и аспирин са най-често срещаните нестероидни противовъзпалителни средства

Всеки знае, че хората с диабет тип 2 са изправени пред повишен риск от сърдечна недостатъчност. Дори и без диагноза сърдечно заболяване, те имат повече от два пъти по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение със здравите хора.

Нови изследвания показват, че приемането на обикновени лекарства за болка, като ибупрофен, може да увеличи този риск допълнително.

Използването на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за е свързано с хоспитализация за сърдечна недостатъчност при хора с диабет тип 2, според ново проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology.

Известно е, че нестероидните противовъзпалителни са свързани със сърдечно-съдов риск и обикновено не се препоръчват на хора с диагностицирано сърдечно заболяване. Проучването показва, че въпреки, че са необходими повече изследвания, е разумно да се препоръча на хората с диабет тип 2 да избягват тези лекарства, дори ако нямат диагноза за сърдечно заболяване.

 

Употребата на НСПВС е широко разпространена при хора с диабет тип 2

 

В датското проучване на над 330 000 човека с диабет тип 2 изследователите установиха, че около 1 от 6 души е изпълнил поне една рецепта за НСПВС в рамките на една година. „Само този факт си струва да се отбележи, казва водещият автор на проучването” д-р Андърс Холт от Университетската болница в Копенхаген в Дания.

„Едно от най-изненадващите открития за мен беше доста значителната употреба на предписани НСПВС от пациенти с диабет – група пациенти с добре установен сърдечно-съдов риск“, казва д-р Холт.

д-р Андърс Холт за нестероидните противовъзпалителни средства
д-р Андърс Холт от Университетската болница в Копенхаген в Дани, главен автор на проучването

 

Нестероидните противовъзпалителни средства са свързани с 40% повишен риск от сърдечна недостатъчност

 

Употребата на НСПВС е свързана с 40% по-висок относителен риск от хоспитализация поради сърдечна недостатъчност. Когато отделните НСПВС са анализирани, рискът от увреждане на сърцецто се повишава най-много след употребата на диклофенак или ибупрофен.

Последните изследвания откриват, че хората, употребявали НСПВС в последните 2 седмици, са с 19% по-застрашени от приемане в болница поради сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които не са използвали НСПВС в продължение на поне шест месеца. Колкото по-висока доза е приемал човекът, толкова по-голям е рискът.

Като се има предвид по-високият риск от сърдечна недостатъчност при хора с диабет тип 2, нестероидните противовъзпалитени могат да бъдат още по-вредни в тази рискова група, според авторите.

 

НСПВС са опасни за хора с диабет тип 2

 

Въпреки че това е едно проучване, то е проведено в много голяма група пациенти, използвайки данни от реалния свят, което прави тези констатации много убедителни, казва Салпи В. Памбукян, кардиолог в UW Medicine в Сиатъл, който специализира в напреднала сърдечна недостатъчност и трансплантация. Д-р Памбукян не участва в изследването.

Салпи В. Памбукян
Салпи В. Памбукян, кардиолог в UW Medicine в Сиатъл, който специализира в напреднала сърдечна недостатъчност и трансплантация.

„Кардиолозите отдавна препоръчват избягване на НСПВС при пациенти с установена сърдечна недостатъчност, поради страх от ускоряване на бъбречна недостатъчност или влошаване на сърдечната недостатъчност. Това проучване сега разширява тези опасения и до пациенти с диабет тип 2 без предишна диагноза сърдечна недостатъчност. Това е много важно“, казва тя.

Нестероидните противовъзпалителни обикновено се използват за облекчаване на главоболие, болки в гърба и артрит. Най-разпространените лекарства от този клас са аспирин и ибупрофен.

Памбукян препоръчва хората с диабет или сърдечно-съдови заболявания като хипертония (особено ако приемат лекарства за сърце), да избягват напълно НСПВС.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *