Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо колбасите причиняват хрема, а алергиите са „вик“ за помощ от черния дроб

Сезонът на настинките постепенно отшумява, но пролетта често идва с хрема, която изобщо не е причинена от инфекции

алергиите

За това дали наистина съществуват сезонни заболявания или не са нищо повече от мит, обяснява д-р Евгений Тимошенски, УНГ-специалист.

Почистване на черния дроб

– Често бъркаме пролетната настинка със сезонни алергии, при които се появява хрема, тъй като през този период започва цъфтежът на дървета, цветя и т.н., – уверява специалистът.

Ако реагирате на това, тогава, например, седмица преди цъфтежа, трябва да започнете да приемате лекарства, които облекчават алергиите – локални стероиди в носа и антихистамини вътрешно. Това ще ви помогне да преживеете сезона на цъфтеж без много затруднения, съветва УНГ-специалистът.

Д-р Евгений Тимошенски, УНГ-специалист

– Мнозина през този период започват да промиват носа, смятайки подобно действие за добра превенция. Но това е мит. Носът не е някаква тръба, която трябва да се измие. Той е сито с много дупки. Затова при вкарване на силна струя вода (морска или обикновена), в синусите навлиза мръсотия. В резултат на това човек може да бъде диагностициран със синузит, – заключава д-р Евгений Тимошенски.

Между другото, интересно е, че мнозина дори не са наясно как са се появили алергиите

Как се е случило така, че носът тече, очите сълзя и е налице кашлица, която от нищо не се повлиява?

Всъщност, както обяснява специалистът, алергията може да се превърне в своеобразен сигнал за проверка на черния дроб и неговото функциониране.

– Черният дроб изобщо не боли до определено време, до определено ниво на увреждане. Ние изобщо не го усещаме и не знаем, че той участва в появата на алергиите. Този толкова полезен орган просто не може да преработи някакъв вид алерген и праща реакция към тялото, обяснява лекарят.

Ето защо в много страни отдавна се използва комбинирана терапия: лекарства за алергии плюс препарати, които подобряват чернодробната функция. Но в никакъв случай не трябва да се самолекувате – това само ще влоши ситуацията.

– Прочистването е удар по черния дроб. Може да се възпали, може да се появи холецистит, ще излязат камъни от жлъчните пътища. В резултат на това може да се стигне дотам, че да се наложи премахване на жлъчния мехур, предупреждава Тимошенски. – Затова най-добре отидете на специалист, да се прегледате и да се лекувате според неговите препоръки.

Трудно е да се излекуват напълно алергиите

Понякога алергията може да бъде провокирана от паразити, които се заселват в черния дроб. Например описторхозата е типична за страните, в които има много сладководни водоеми – речните риби буквално гъмжат от опасни червеи. При неправилна или недостатъчна обработка човек може лесно да се зарази. А за да стане ясно дали в човешкия организъм е попаднал паразит, трябва да се направят изследвания.

Коронавирусът е като хепатита

Коронавирусът, който преди няколко години раздели живота ни на „преди“ и „след“, също причини доста значителни щети на тялото: някои се възстановяваха дълго време след увреждане на белите дробове, а други нямаха обоняние с месеци.

– Основата на коронавируса е вирус, който много прилича на вируса на хепатита. Ако сме боледували от коронавирус, значи можем да кажем, че сме имали определен вид хепатит. В резултат на това черният дроб започва да работи по-зле, обяснява УНГ-лекарят.

Д-р Евгений Тимошенски все още се занимава с рехабилитация на пациенти, които са изкарали ковид. Според него мнозина се сблъскват с факта, че все още нямат обоняние, други имат алергични реакции, а носът на трети е запушен и няма отпушване в продължение на седмици.

– Има хора, които реагират на изразени миризми – боя, силни парфюми, хранителни продукти, съдържащи консерванти или подобрители на вкуса, – продължава д-р Евгений Василиевич. – Например, имал съм пациент, който преди спокойно е хапвал колбаси, а сега поради факта, че съдържат консерванти, се появява запушване на носа и кихане. Или, например, течния пушек, той е много отровен. Всички микроби, които попадат върху него, умират незабавно. Затова рибата, която има етикет, че е студенопушена, всъщност с алерген, за който плащаме доброволно. Ако се яде такъв продукт, тогава черният дроб неизбежно ще бъде наранен.

Овесена каша за прочистване

Но не се притеснявайте твърде много: черният дроб има свойството да се регенерира. Най-добрият начин да го възстановите е драстично да намалите количеството храна, която приемате. Може и временно да се откажете от месото и мазните храни и да преминете към режим на гладуване.

– Британците преди много векове забелязаха колко благотворно се отразява на тялото обикновената овесена каша – добавя специалистът.

Така че, като добавите малко каша към вашата диета, вие вече ще стартирате механизма за възстановяване на черния дроб. Но не забравяйте, че трябва да изберете най-„здравословния“ и естествен продукт: инстантната овесена каша с всички видове добавки и аромати в този контекст няма да бъде просто заместител, а отрицателен фактор. Затова си купете „чисти“ овесени ядки или изберете продукт, за който сте сигурни, че е качествен.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *