ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви зарази разнасят и колко често трябва да се сменят хавлиите в банята ?

Хавлиите в банята са различни – за крака, за лице, за тяло и за интимна хигиена

Случва се да не направим смяната на хавлиите в банята навреме. Най-често се заблуждаваме, че така или иначе избърсваме с тях чисто тяло. Пренебрегването на този проблем може да доведе до зараза с някои трудно лечими инфекции. Какви точно, обяснява д-р Татяна Егорова, дерматолог, козметолог и трихолог.

Д-р Татяна Егорова

Преди всичко трябва да е ясно как да разпределите кърпите в банята: за лице, за тялото, в идеалния случай трябва да има отделна за интимната зона. Те трябва да се сменят поне веднъж седмично.

Могат ли всички членове на семейството да споделят една и съща кърпа?

Разбира се, кърпата е индивидуален елемент от личната хигиена. И това е важно – всеки трябва да има своя собствена кърпа. Майката и детето не могат да използват една и съща кърпа, като се разчита на това, особено докато детето е бебе, че имат една и съща кожна микрофлора (понеже са споделяли едно тяло). Това не е така и всеки трябва да има отделна кърпа (или комплект хавлии).

Ако страдате от кожни проблеми, като дерматит или диатеза, херпес и неизяснени обриви, е повече от необходимо да имате собствена кърпа, да я сменяте редовно, повече от веднъж седмично и да не я споделяте с никого.

Хавлиите в банята – какви зарази може да разнасят?

Ако вземем предвид кърпата за лице, тогава тя не носи особена опасност. Може да има стафилококи и стрептококи по нея, но това е нормално. Стафилококи има и върху кожата, почти постоянно. Те не са опасни, докато не превишат определени концентрации. За активното им възпроизвеждане върху кърпата е необходимо себумът да остане върху тъканта, и то в такива количества, че кърпата трябва да е много, много мръсна. Но, ако е така, на никой няма да му е приятно да се избърше в нея, така или иначе.

От хавлията за баня, с която се подсушава цялото тяло, както и от онази, която се полза за интимните области, можете да се заразите с патологии като гонорея, краста и гъбички. И тогава, за да се инфектирате с гонорея, е необходимо да има прясно обтриване, което е само изтрито и след това някой друг веднага да използва тази кърпа.

Гонореята е инфекциозно заболяване, причинено от гонококи

Най-често се предава по полов път. По други начини се случва по-рядко. Симптомите на тази патология са сърбеж, болка и парене, гнойно отделяне.

Крастата е паразитно кожно заболяване, причинено от инфекция с кожни акари. Основният симптом на заболяването е силен сърбеж, който се появява през нощта и вечерта.

Гъбичките са отделна група микроорганизми, характеризиращи се с висока степен на преживяемост и адаптивност. Въпреки това е изключително трудно да се отървете от тях.

Освен това, ако една кърпа се използва повече от седмица без пране и не изсъхва добре, върху нея могат да се развият различни патогенни микроорганизми. Последицата от тяхното действие е зачервяване, обриви и малки възпалителни ранички по кожата. Те не са опасни и е възможно да минат значително бързо, но има малко приятно в такъв козметичен дефект.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *