Смяна на личен лекар: Здравноосигурените могат да се възползват до края на декември

От НЗОК напомнят, че всички, които са здравноосигурени, могат да направят смяна на своя личен лекар до края на месеца

Смяна на личен лекар
Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец юни

Всеки, който е здравноосигурен и желае да смени своя личен лекар, може да го направи до края на този месец. За целта е нужно да се поипълни формуляр за постоянен избор, който се предоставя на избрания от тях нов общопрактикуващ лекар.

Формулярът може да бъде изтеглен на този линк: https://www.nhif.bg/bg/people/request_opl Изтеглете „Региистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар”.

НЗОК предоставя възможност за смяна на личния лекар и онлайн. Това се осъществява в рубриката „Е-услуги”, линк „Преглед на досие от здравноосигурените лица”, „Вход с цифров сертификат”, меню „Избор на личен лекар”. Формулярът, който се предава по електронен път, е нужно да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения гражданин или от негов родител или настойник.

 

Нужно ли е да уведомите стария си личен лекар за смяната?

 

При смяна на личен лекар не е необходимо да уведомявате предходния. Това е така, защото процесът се извършва по служебен път в районната здравноосигурелна каза (РЗОК).

В уебсайта на НЗОК има данни за всички лични лекари в България. Тя може да бъде намерена в рубрика „Е-услуги”, линк „Търсене на договорни партньори и дейности”, подлинк „Общопрактикуващи лекари”. Там ще намерите всички лекари на обща практика, сключили договор с НЗОК във всички населени места и области.

Информация за личните лекари от всички здравни райни може да се получи по телефон, като контактите за всички РЗОК са публикувани на уебсайта в меню „Контакти”.

 

Временна регистрация при личен лекар по повод наближаващите празници

 

По повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници и други обстоятелства на временно пребиваване за повече от месец, но не по-дълго от пет, е добре да знаете, че може да попълните регистрационна форма за временен избор. По този начин може да се възползвате от услугите на личен лекар на мястото, където се намирате, без да губите своя постоянен личен лекар.

След изтичането на заявения срок, здравноосигуреното лице се прехвърля автоматично при своя постоянен общопрактикуващ лекар.

Следващата възможност за смяна на личен лекар ще бъде от 1 до 30 юни 2023 г.

Източници: https://www.nhif.bg; https://pixabay.com/

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.