БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Псевдоподагра – какво представлява, какви са симптомите и как се лекува?

Какво представлява болестта псевдоподагра? Има ли общо с обикновената подагра, по какво се различава от нея и какви са опциите за лечение?

псевдоподагра
Псведоподаграта най-често засяга ставите на коленете

Псевдоподаграта е патология, характеризираща се с появата на кристали в синовиалната течност, хрущяла, фиброхрущяла и ставния менискус, наред с други области. Според научни статии, тези кристали реагират на калцификацията (отлагането на калциев пирофосфат) на хиалинния хрущял или ставния менискус и следователно се нарича още хондрокалциноза.

Въпреки че има симптоми, подобни на подагра, става въпрос за заболяване, което няма нищо общо с хиперурикемията, тоест с анормалната концентрация на нивата на пикочна киселина в кръвта. Ето защо лечението му е много различно. Тук ще научите всичко, което трябва да знаете за псевдоподаграта.

 

Какво е псевдоподагра?

 

Както бе споменато по-горе, псевдоподаграта е заболяване, причинено от повишена концентрация и последващо отлагане на калциев пирофосфат в ставните тъкани. Според изследване тези хрущялни тъкани съдържат ниски концентрации на тези соли и не се калцират, така че това има няколко отрицателни ефекта върху пациента.

Заболяването е хронично, с голяма продължителност и бавна прогресия. Свързва се с други патологии, като захарен диабет и артериална хипертония. Несъмнено това, което най-много корелира с него, е остеоартрозата, износването на ставния хрущял и последващото триене между костите.

 

Какви са симптомите на псевдоподагра?

 

Изследователски организации като „Mayo Clinic“ определят симптомите на псевдоподагра или хондрокалциноза. Някои от тях са следните:

  • Болка, подуване, скованост и топлина в големите стави.
  • Чести кризи на дискомфорт в ставите, които могат да възникнат като внезапни пристъпи или като хронична болка, продължила с течение на времето.
  • В повечето случаи локализиран дискомфорт в коленете, въпреки че може да се появи и в лактите, глезените, китките, раменете и ръцете.

Подаграта се проявява най-често в големия пръст на крака (в приблизително 50% от случаите), докато псевдоподаграта е концентрирана главно в коленете. Тази основна разлика е една от най-очевидните отличителни черти между двете заболявания.

Трябва да се отбележи, че медицинските асоциации подчертават, че не всички хора с отлагания на калциев пирофосфат в ставите имат тази симптоматика. Кристалите обикновено се появяват с напредване на възрастта при до половината от населението, като се започне от 85-годишна възраст. Въпреки това много от тях никога не развиват симптоми.

Обикновено нивото на възпаление при псевдоподагра обикновено е по-ниско, отколкото при нормална подагра. Следователно се счита за малко по-малко болезнена патология.

 

Причини за псевдоподагра

 

Въпреки че механизмите не са напълно изяснени, се смята, че това заболяване се дължи на метаболитната активност на хондроцитите. Тези клетки на хрущялната тъкан могат да произвеждат повече пирофосфат от нормалното, което би довело до образуването на кристали в хрущялната матрица. Имунната система ще атакува тези нетипични структури, причинявайки локален възпалителен отговор.

Отново трябва да се отбележи, че тази патология няма нищо общо с обикновената подагра. Последното се дължи на прекомерно количество пикочна киселина в кръвта, или от повишено производство, или от недостатъчно елиминиране в бъбреците. Затлъстяването, нездравословният начин на живот и алкохолизмът могат да насърчат това състояние.

Обратно, високият прием на калций не причинява псевдоподагра, както може да си помислите в началото. Поради това не се изискват специални диети при хора, страдащи от тази болест.

За съжаление причината за натрупването на тези кристали все още не е известна. Въпреки това се подозира, че може да съществуват определени генетични предразполагащи механизми.

 

Как се диагностицира псевдоподагра?

 

Има поредица от стъпки, които трябва да се следват, за да се направи ефективна диагноза на тази болест. Те са следните:

  • Подробна медицинска история на пациента
  • Екстракция на проба от ставна течност за наблюдение на пирофосфатни кристали
  • Рентгенови лъчи, които показват наличието на кристали в хрущялната тъкан
  • Кръвни тестове за изключване на други патологии, като подагра

 

Какво е лечението?

 

Според „Американското дружество по хирургия на ръката” лечението на подаграта и псевдоподаграта трябва да бъде мултидисциплинарно, тоест трябва да се подходи към болестта по няколко различни начина. Те са както следва:

  • На първо място, се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) за лечение на болката и подуването на засегнатата става. Колхицин и различни кортикостероиди също могат да бъдат предписани. Това би бил фармакологичният подход.
  • Второ, дренаж на хрущялната течност за отстраняване на отложените пирофосфатни кристали също може да бъде избран. Този метод се нарича „съвместна аспирация“. Ако ставните кости са силно увредени, се извършва операция за възстановяване или подмяна на ставите. Това е хирургичният подход.
  • И накрая, на пациента се препоръчват определени лечения и поведение, които не включват директна медикаментозна или хирургична намеса. Това включва периодично прилагане на лед върху засегнатата област, както и полезни упражнения и почивка на ставите. Това е физиотерапевтичният подход.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Артромин
АРТРОМИН – при болки и дискомфорт в ставите

псевдоподагра

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *