Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечен арест – какво трябва да знаем и как да реагираме?

Много хора не знаят какво е сърдечен арест и не знаят как да реагират. В следващите редове ще разберете с какво това състояние се различава от инфаркта и как да помогнете на човек в нужда

сърдечен арест

Сърдечният арест означава липса на сърдечна дейност – сърцето на човек спира да бие. Въпреки че определени здравословни състояния и други фактори увеличават риска от сърдечен арест, това може да се случи на всеки.

Когато някой получава арест на сърцето, незабавната медицинска помощ,  започвайки с кардиопулмонална реанимация (сърдечен масаж, познат още като CPR), може да бъде разликата между живота и смъртта.

 

Ето какво трябва да знаете за внезапния сърдечен арест:

 

  1. Сърдечният арест е много фатален

Около 90 процента от хората, които получат спиране на сърцето извън болнична обстановка, не го преживяват, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.

 

  1. Преживелите сърдечен арест могат да се сблъскат с трайни здравословни проблеми

Леко до тежко мозъчно увреждане, причинено от липса на кислород в мозъка, е често срещано при оцелели от подобни инциденти. Те може да се нуждаят от интензивна рехабилитация, след като бъдат изписани от болницата, както се отбелязва в статия, публикувана в Lancet през октомври 2021 г..

Между 30 и 50 процента от оцелелите от сърдечен арест изпитват когнитивен дефицит в резултат на това, според статия, публикувана в Dialogues in Clinical Neuroscience през март 2018 г. Оцелелите също са непропорционално обременени от психични заболявания. Около 40 процента страдат от тревожност, 30 процента имат депресия, и 25 процента имат посттравматично стресово разстройство (PTSD).

 

  1. Сърдечният арест не е инфаркт

Когато някой колабира поради сърдечно заболяване, много хора смятат, че това е „сърдечен удар“.

Сърдечният арест и сърдечният удар са „напълно различни“, казва д-р Анези Узенду, интервенционален кардиолог и доброволец от Американската кардиологична асоциация. „При сърдечен арест сърцето спира да бие и не може да чакате спешни медицински услуги.“ Човек няма време и трябва да му се направи CPR веднага”, категоричен е докторът.

Когато някой получи инфаркт, което се случва, когато притока на кръв към сърцето е блокиран, първо се появяват определени симптоми като болка в гърдите и недостиг на въздух, но човекът все още е в съзнание. За разлика от сърдечния арест, не се изисква взимане на животоспасяващи мерки преди пристигането на спешна медицинска помощ.

д-р Анези Узенду
д-р Анези Узенду, интервенционален кардиолог; източник на изображението: https://www.tctmd.com/news/anezi-uzendu-md

 

  1. Сърдечен арест може да се случи на всеки без предупреждение

Д-р Узенду не само е изучавал и лекувал сърдечен арест, но и го е преживял на 25 години, докато играел баскетбол с приятели.

„Докато сме играли, аз съм колабирал и съм нямал пулс“, казва той. „Добре, че хората там бяха обучени – те знаеха как да правят сърдечен масаж и използваха обучението си, за да спасят живота ми.

Д-р Узенду е бил здрав и се е смятал за спортист. Нямал е медицинска история, която да предполага повишен риск от подобен инцидент. И все пак в този ден той е щял да умре, ако не е бил с приятелите си, които са знаели какво да правят.

Важно да също да се отбележи, че сърдечен арест се получава не само по време на физическа активност. Всъщност 7 от 10 случая на спиране на сърцето са у дома.

 

Информиараността и превенцията са ключови за намаляване на смъртните случаи от сърдечен арест

 

Коронарната артериална болест е водеща причина за внезапно спиране на сърцето. За това е препоръчително хората да се изследват редовно за наличие на това състояние.

Високото кръвно и повишеният холестерол също са рискови фактори, но те са проблеми, които могат да бъдат кронтролирани, ако се посещава редовно лекар и се вземат нужните мерки.

Но освен превенцията е изключително важно да се подчертае важността на разпознаването и бързата рекация при сърдечен арест. „Всеки трябва да се научи да прави сърдечен масаж”, казва Узенду. „Това може да спаси човешки живот”.

 

Как да реагирате, ако някой покрай вас получава сърдечен арест?

сърдечен масаж при сърдечен арест
Извъшрването на сърдечен масаж може да спаси човешки живот

На първо място трябва да проверите дали човекът реагира. Попитайте го дали е добре и го потупайте или разтърсете. Ако не реагира, проверете дали диша нормално и дали има пулс и сърцето му бие. Ако не, незабавно се свържете с бърза помощ и започнете компресия на гръдния кош. Поставете телефона си на високоговорител, за да може да говорите, докато правите сърдечен масаж. Или накарайте някой друг да се обади.

Сърдеченият масаж не е сложен и може всеки да го направи.

Започнете да натискате силно и многократно с умерено бързо темпо в центъра на гърдите на човека.

Много хора се колебаят дали да извършат CPR, защото не знаят как да го направят. Ето какво казва д-р Узенду по въпроса:

„Ако някой няма пулс и сърцето му е спряло, няма как да го влошите със сърдечен масаж. Трябва да се действа НЕЗАБАВНО”, категоричен е докторът.

Източници: https://www.everydayhealth.com;https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *