ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Актуално за противогрипните ваксини

Поставянето на ваксини срещу грип и КОВИД-19 може да стане едновременно, но е нужно да не се слагат на едната ръка

ваксини срещу грип
Източник на изображението: https://pixabay.com/

Държавата е осигурила 190 000 ваксини за безплатно поставяне на хора над 65 годишна възраст и още 110 000 за свободна продажба в аптеките. До 14 октомври всички лични лекари, които са подали заявка за противогрипи ваксини, вече са ги получили и са достъпни безплатно за всеки желаещ гражданин над 65 години.

Тазгодишните ваксини са ефективни срещу следните щамове на сеознния грип:

  • A/Victoria/2570/2019 (h1n1);
  • A/Darwin/9/2021 (h3n2);
  • B/Australia/1359417/2021 (b/Victoria lineage)
  • B/Phuket/3073/2013 (b/Yamagata lineage)

Осигурените ваксини в аптеките и при личните лекари са на „Ваксигрип” и „Инфлувак”. Цените им са по-високи с 3-5 лв. в сравнение с миналогодишните. Цената им варира между 23 и 28 лв.

От 2019 г. насам Националната здравноосигурителна каса, Министерво на здравеопазването и общопрактикуващите лекари изпълняват програма за подобряване на ваксинацията срещу сезонния грип.

Основната цел на тази програма е да намали заболеваемостта и смъртните случаи от сезонен грип и усложненията, причинени от него. Това може да стане само чрез повишаване на процента ваксинирани над 65 години, тъй като те са най-уязвими.

След ваксинация при тях усложненията намаляват с 60%, а смъртността с 80%.

 

Прогнози за грипната вълна през 2022-2023

 

Специалистите в областта прогнозират по-тежка грипна епидемия. Това е така, защото има спад в общия имунитет, който се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с КОВИД-19.

Експертите напонмят, че сега е най-подходящото време за имунизация срещу грип. По-ранната ваксинация осигурява достатъчно време на организма да изгради силен имунитет.

Грипът, за разлика от коронавируса, има много по-къс период ина инкубация. Първите симптоми могат да се появят за броени часове след контакт с човек, който е заразен.

Първоначалните симптоми могат да включват:

  • Втрисане
  • Болки в ставите и мускулите
  • Отпадналост
  • Температура

Тъй като симптомите на грип и на КОВИД-19 са много сходни, лекарите препоръчват да се направи бърз тест, за да се определи естеството на болестта и да се предприеме адекватно лечение навреме.

Най-уязвими от грип са децата на възраст между 5 и 14 години и възрастните хора над 65.

 

Ваксинациите за КОВИД-19 и грип нямат общо, напомнят от Министерво на здравеопазването

 

Имунизациите срещи КОВИД-19 и грип нямат нищо общо. Ваксините са различни и осигуряват защита от съвсем различни вируси. От МЗ информират, че двете ваксини могат дa бъдат поставени едновременно,  като е нужно да не се слагат на една и съща ръка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *