Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Витамин K2 – за какво е полезен и как да си го набавим?

Повечето хора дори не са чували за витамин K2, но последни проучвания показват, че той е изключително ванжо хранително вещество

масло витамин K2
Маслото е един от най-добрите източници на витамин K2

Докато основните витамини като C и D са най-популярни, много други хранителни вещества са отговорни за поддържането на тялото ви здраво, включително витамин K. Но въпреки името си, той не е единичен витамин.

Понятието се отнася по-скоро за група съединения, които споделят подобна химическа структура. Двете най-важни за здравето форми са K1 (филохинон) и K2 (менахинони).

Въпреки че витамин К (по-специално витамин К2) може да е по-малко известен, това вещество играе ключова роля във важни фактори като здравето на костите и сърцето.

Ето какво трябва да знаете за витамин К2, къде можете да си го набавите и неговите потенциални ползи за здравето.

 

Какво представлява витамин К2?

 

Докато витамин K1 обикновено е основният хранителен източник на витамин K и съществува предимно в листни зеленчуци, витамин K2 също е много важна част от балансираната диета и се набавя предимно от животински и ферментирали храни.

Нещо, което си струва да се отбележи тук, е, че витамин К2 (менахинони) има свое собствено подразклонение от различни видове в зависимост от химическия състав.

„От менахиноните MK-4 и MK-7 са най-добре проучени“, казва Ерика Зелнер, старши регистриран диетолог в „Baylor College of Medicine“. Те най-често се свързват със здравето на костите и сърдечно-съдовата система, но са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно ползите и механизмите на тези менахинони.

Матю Блек, регистриран диетолог в „Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо“, споделя, че източниците на витамин K2 под формата на MK-4 са:

  • Масло
  • Яйчни жълтъци

За витамин K2 под формата на MK-7 Блек препоръчва:

  • Някои сирена (като камамбер, горгонзола и мюнстер)
  • Кисело зеле
  • Кефир (ферментирало мляко)

Ако търсите добавки с витамин K2, обикновено ще ги намерите под формата на MK-4 или MK-7, казва Блек.

„Въпреки това, когато е възможно, обикновено се смята, че е по-добре да получавате хранителните си вещества от храна, а не от добавки“, категорична е Зелнер. Тъй като витамин К е мастноразтворим, е важно да съчетавате храни, богати на това хранително вещество с мазнини, включително зехтин, ядки, ядково масло и авокадо.

матю блек витамин K2
Матю Блек регистриран диетолог в „Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо“

 

Ползи за здравето от витамин К2

 

Докато изследователите все още работят, за да разберат напълно този витамин и неговите полезни свойства, текущите изследвания са обещаващи. Четири възможни предимства на K2 са:

1. Полезен е за костите

„Изследванията, включващи употребата на витамин К2 при лечението на остеопороза и предотвратяването на нови фрактури на костите, показаха обещаващи резултати“, казва Блек. Това може да се дължи на факта, че може да има протеини в костите, които са зависими от K2.

 

2. Потенциално намалява риска от коронарна болест на сърцето

Вашето сърдечно здраве може да се подобри с по-висок прием на витамин К2.

Един ранен признак на коронарна болест на сърцето е калцирането на артериите. „Протеин, наречен MGP, може да предотврати калцификацията, но той зависи от витамин К, за да действа най-ефективно“, разяснява Зелнер. Следователно добавките с витамин К2 могат да помогнат за за предотвратяване на натрупването на калциеви отлагания в артериите.

 

3. Намалява риска от диабет

Има някои обещаващи изследвания, че К2 може да намали риска от развиване на диабет. Изследване от 2018 г. например установява, че добавянето на К2 е свързано с по-нисък риск отдиабет тип 2, което може да се дължи на подобрената инсулинова чувствителност, която се наблюдава при допълнителен прием на K2 от изследователите в множество проучвания. Установено е, че специално К2 има това предимство пред витамин К1.

 

4. Помага при ревматоиден артрит

Възпалението, причинено от състоянието е тясно свързано с повишаването на C-реактивният протеин в тялото. „Има доказателства, че приемането на K2 намялва нивата на C-реактивен протеин”, казва Блек.

За категоричното потвърждаване на тези полезни качества на витамин K2 са нужни още изследвания, но наличните доказателства за обещаващи.

 

Защо е нужно да си набавяме достатъчно витамин K2? 

 

Полезното хранително вещество може да се набавя естествено от различни храни, включително ферментирали и животински продукти. Предлага се също така под формата на хранителна добавка.

Въпреки че са необходими повече изследвания за категорични отговори, K2 дава обещаващи резултати в лечение и превенция на определени хронични заболявания. Множество проучвания доказват, че той е изключително важно хранително вещество и допринася значително за поддържането на добро здраве.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Витамин K2 – за какво е полезен и как да си го набавим?

  1. Йорданка Карабалийска каза:

    Аз хапвам доста масло, не вярвам да имам проблем с този витамин..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *