ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разликата между диабет тип 1 и тип 2

Тип 1

  • Ранно начало (под 35 години)
  • Внезапно появяване на симптомите (кетоацидоза)
  • Нормално тегло
  • Тялото не може да произвежда инсулин
  • Контролира се с инсулинови инжекции, диета и упражнения

Тип 2

  • Късно начало
  • Без ясни симптоми в ранния стадий
  • Наднормено тегло
  • Отделянето на инсулин може да бъде нарушено. Клетките на тялото са резистентни на инсулина.
  • Контролира се с орални лекарства или инсулинови инжекции, диета и упражнения.

Диабетът е метаболитно заболяване, което обикновено е хронично заболяване за цял живот. Той се появява при мъже и жени, възрастни и деца. Ако тялото не произвежда абсолютно никакъв инсулин, това състояние е известно като диабет тип 1. Въпреки това, над 80% от всички индивиди са диагностицирани с диабет тип 2. Този тип е по-често срещан от двата.

Преди да погледнем към това, което отличава всеки тип диабет е важно да се знае какво е това заболяване. Когато тялото не може нормално да поддържа инсулин, това може да доведе до високи нива на кръвната захар. Повече от 347 милиона възрастни по света страдат от някаква форма на диабет, и шокиращото е голяма част от тях не са наясно, че ​​са засегнати от тази болест.

Лица, които имат диабет тип 1, могат да страдат от силна умора и летаргия, заедно с увеличаване на жаждата и съответно уринирането. Доста често има и загуба на тегло, дори когато пациентът има нормален апетит и консумира високо ниво на калории.

При диабет тип 2, клетъчната структура на тялото блокира инсулина. Осен чувството за  изключителна умора, симптомите могат да включват замъглено виждане, честа жажда и уриниране. Налице е двуетапен процес при тип 2 – произвежда се не достатъчно количество инсулин и неспособност на клетките да реагират на инсулина.

Хората, засегнати от диабет тип 2 често са склонни към инфекции от порязвания и рани. Те могат да изпитат необичайно бавно зарастване на рани или от време на време отворени рани, които не се излекуват напълно. На другия край на спектъра, в много случаи страдащите от тип 2 не изпитват никакви особени симптоми. Ето защо рутинни прегледи са изключително важни за идентифицирането на проблеми по-рано.

Диабет тип 1 може да започне с внезапна поява и тежестта може да стане причина за пътуване до болницата. Ако това състояние продължава и не се лекува за дълъг период от време може да доведе до сериозни усложнения. Тези усложнения могат да включват загуба на зрението, заболяване на бъбреците или дори ампутация на крайници. Рецепта за редовно лечение с инсулин ще бъдат необходимо за поддържане на живота.

Основната разлика между двата вида диабет е че при тип 1 състоянието не е предотвратимо. То не се дължи на лоша диета или затлъстяване, както често се получава при тип 2. Точно обратното е с диабет тип 2, пациентът обикновено е с наднормено тегло.

Докато тип 1 обикновено се нуждае от инсулин, не е известно лечение. Въпреки това медицинската наука е постигнала значителен напредък в лечението и ако се управлява правилно, пациентът може да живее относително здравословен начин на живот.

Има общи погрешни схващания за това заболяване и в двете форми. Най-често хората са склонни да вярват, че диабет е причинен от прекомерна консумация на сладкиши. Това не е вярно. Друго погрешно схващане е, че когато хора вярват, че има състояние, известно като „граничен диабет“. Отново, това е мит, тъй като няма такова нещо като „почти диабет“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Разликата между диабет тип 1 и тип 2

  1. Pingback: Истини и заблуди за диабета | Лекува нет

  2. Pingback: Магнитотерапия за диабет | Лекува нет

  3. Pingback: Затлъстяването, диабетът, и сърдечните болести ускоряват развитието на слабоумие | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *