БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Студена или топла вода – кой е по-добрият избор за храносмилателната система?

Дали пиенето на студена или топла вода е по-полезно за процеса на храносмилане? Ето какво казва аюрведическата медицина

студена или топла вода
Студена или топла вода? Кой е по-добрият избор?

Първо и най-важно, практикуващите аюрведа вярват, че температурата на всичко, което ядете или пиете, може да играе роля в храносмилането – не само водата. „Студената течност всъщност забавя цялата храносмилателна система, като свива притока на кръв към стомаха и червата и забавя секрецията на ензими, което от своя страна може да причини стагнация на лимфата и по-бавен метаболизъм“, казва основателят на Surya SpaМарта Софър.

„Топлата вода или тази със стайна температура обаче има обратния ефект, тя помага за увеличаване на кръвообращението в храносмилателната система и стимулира вашия „агни“ или храносмилателен огън.“

Докато силното „агни“ обикновено е свързано с добро цялостно здраве, отслабеното „агни“ или храносмилателното разстройство може да попречи на способността ни да обработваме правилно храната и да причини натрупването на токсини, което в крайна сметка може да доведе до болест, казва интернистът и докторът по интегративна медицина Чарлз Елдер.

Чарлз Елдер
Чарлз Елдер, интернист и доктор по интегративна медицина

Ако пиете течност, която е приблизително със същата температура като тялото ви, вие не нарушавате оптималното състояние на храносмилателната система и пречите на усвояването на храната, според Аюрведа

 

Д-р Елдер, който е изследвал Аюрведа, сравнява пиенето на леденостудена вода по време на хранене със изсипването на лед върху активен огън: обикновено е контрапродуктивно и изисква повече разход на енергия от страна на храносмилателния огън, за да остане запален (тоест да работи добре).

Аюрведичните принципи, които ръководят оптималната температура на питейната вода, също спомагат за поддържането на хомеостазата в червата. „Топлата вода се усвоява по-лесно, защото е по-близка до температурата на вътрешните органи“, казва експертът по аюрведа Сахара Роуз, автор на „Eat Feel Fresh: A Contemporary Plant-Based Ayurvedic Cookbook”. Това е същата причина, поради която експертът по аюрведа Мира Манек предлага да се пие вода с температура около 36.

 

А какво казва традиционната медицина по въпроса?

 

Що се отнася до медицинските изследвания за това дали студената или горещата вода помага (или вреди) на храносмилането, има някои доказателства, че топлата вода може да помогне за насърчаване на чревната подвижност .

Въз основа на малко проучване, проследяващо движенията на червата на 60 пациенти, които наскоро са претърпели коремна операция. Друго проучване, сравняващо стомашно-чревния тракт на ефектите от приема на храна при различни температури при 50 пациенти с функционална диспепсия (състояние, причиняващо по-бавно от обичайното движение на храната от стомаха към тънките черва), установи подобна ускоряваща полза от консумацията на топли спрямо студени продукти

Топлите, но не горещи ястия значително ускоряват изпразването на стомаха.

Това не е убедително доказателство, че по-топлата вода също би помогнала на храносмилането при хора без никакви заболявания, но предоставя някои основни доказателства в подкрепа на аюрведичната практика за избягване на студена вода.

Източници: https://www.wellandgood.com; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *