Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново изследване открива безсимптомни инфекции с маймунска шарка

Френско проучване, в което участват 200 мъже, установява, че някои от тях дават положителен тест за маймунска шарка, без да имат симптоми

маймунска шарка

Изследването повдига нови въпроси за това дали маймунската шарка може да се предава безсимптомно.

Изследователите събрали проби с аноректални тампони от 200 мъже, които правят секс със същия пол. Нито един от тях не е имал симптоми на заболяването, когато са събрани пробите, нито са имали някакви ранни признаци на инфекция, като лезии, температура и подути лимфни възли.

Резултатите показват, че 13 от тези 200 мъже са дали положителен резултат при тестване с PCR. Въпросът е дали тези 13 мъже са в състояние да разпространятват вируса без да знаят и възможно ли е безсимптомно предаване на маймнуска вариола?

Въпросът за асимптоматично предаване на заразата по време на секс си задава и проф. д-р Дими Огойна – нигерйски лекар, който е сред първите клиницисти, които вдигнаха тревога за разпространението на този вирус.

Докторът обяснява, че наскоро е имал случай с пациент, който не е имал очевидни симптоми на заболяването, но изглежда, че е предал заболяването на партньора си.

маймунска шарка
проф. д-р Дими Огойна – нигерйски лекар, който е сред първите клиницисти, които вдигнаха тревога за разпространението на маймунска шарка

Може ли маймуснката шарка да се предава чрез семенна течност?

 

Няколко проучвания вече показват, че вирусът може да бъде открит в семенната течност на някои заразени хора.

„Не е необичайно да се откриват вирусни частици в телесни течности, но това не означава, че те са способни да се реплицират и да причинят заболяване”, казва д-р Огойна. „Все пак смятам, че е нужно този въпрос да се проучи по-задълбочено”, добавя той.

Както при COVID-19, положителният PCR тест също не означава непременно, че човек е заразен.

Д-р Лорън Пупура, експерт по инфекциозни болести в „Columbia University Irving Medical Center”, изучава как вирусите се предават чрез семенна течност. За някои заболявания (като ебола) е ясно, че спермата може да предаде болестта на друг човек, докато за други (като COVID) няма доказателства за подобно нещо.

„Откриването на вируса в спермата не е изненадващо”, казва Пупура. „Но важният въпрос е дали откритият вирус е жизнеспособен и заразен ли е?”, подчертава докторът.

 

Ако вирусът се разпространява безсимптомно, това променя всичко

 

„Ако маймунската шарка може да се разпростанява без симптоми, това променя всичко” казва д-р Огойна.

Новото френско изследване, публикувано във вторник в “Annals of Internal Medicine” изрично подчертава, че все още не става ясно дали заболяването може да се предава асимптоматично.

Все пак ако шарката може да се разпростанява от клинично здрави хора, ваксинирането само на тези, които са били в контакт с доказано болен, няма да е достатъчно.

След 5 години алармиране за разпространението на маймунска шарка, Огойна е наясно, че има много мистерии, които още не са разкрити относо това как се предава този вирус.

„Има много неизвестни и въпросителни около маймунската шарка, защото това заболяване е било пренебрегвано с години от специалистите по света”, казва той.

„Тъй като в глобалният север и развитите държави вече има случаи, съм сигурен, че ще има инвестиции в нови изследвания”, надява се докторът. „Ако успеем например да изолираме жизнеспособни вируси от семенна течност, тогава това напълно променя препоръките за защита, които бихме дали да обществеността”, допълва още той.

 

Маймунска шарка в България

 

До момента има 4 доказани случаи на заболяването в страната. От Министерството на здравеопазването съобщават, че Европейската комисия е закупила 160 000 ваксини срещу заболяването. Те са произведени от датската компания Bavarian Nordic. За България са подсигурени 1820 дози от ваксината и тепърва предствои да се уточнава кои групи хора ще имат достъп до нея.

България е сред страните с най-малко установени случаи на заболяването в Европа.

Източници: https://www.insider.com; https://www.news-medical.net; https://www.mh.government.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *