Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проучване: Химикали в съдовете с незалепващо покритие увеличават риска от рак на черния дроб

Учени от университета на Южна Калифорния са открили връзка между някои широко използвани химикали и заболявания на черния дроб

рак на черния дроб

Химикали, използвани в незалепващи съдове за готвене и дълготраен грим, са свързани с повишен риск от рак на черния дроб, според изследователи от университета на Южна Калифорния.

Учените установяват, че създадените от човека „вечни химикали“ (известни също като  полифлуороалкилирани вещества или PFAS) са вредни за черния дроб. Те стигат до това заключение въз основа на обширни проучвания върху животни и няколко анализа, включващи хора.

Изследването на риска от рак при хората обаче се оказа трудно. То идва с уникален набор от предизвикателства, тъй като много фактори могат да повлияят на общия риск от появата на заболяването.

Новото проучване от Keck School of Medicine към USC, публикувано в понеделник в JHEP Reports, е първото, което използва човешки проби, за да потвърди връзката между PFAS и риска от рак на черния дроб.

 

Как е проведено изследването?

 

Екипът на Keck е получил достъп до кръвни и тъканни проби от повече от 200 000 души, живеещи в Лос Анджелис и Хавай, благодарение на предишно сътрудничество между медицинското училище и Хавайския университет.

В рамките на тази популация изследователският екип открва 50 участници, които в крайна сметка развиват рак на черния дроб. Анализът на кръвни проби, взети преди диагностицирането на рак на тези индивиди, разкрива относително високи нива на определени PFAS химикали.

Има няколко различни вида PFAS или пер- и полифлуороалкилови вещества. PFOA и PFOS са едни от най-старите и добре проучени видове. PFOS има най-силна връзка с риска от рак на черния дроб в това конкретно проучване.

 

Какво показват резултатите от изследването?

 

Изследователите установяват, че хората с най-високи нива на PFOS са четири и половина пъти по-склонни да развият рак на черния дроб в сравнение с хората с най-ниски нива на PFOS в кръвта си.

Eкипът смята, че е възможно PFOS да пречи на нормалната функция на черния дроб, причинявайки натрупване на мазнини, което може да прогресира до неалкохолна мастна чернодробна болест. Необходими са повече изследвания, за да се определи как точно нарушана чернодробните функции  и когато се случва това.

Случаите на неалкохолна мастна чернодробна болест нарастват в световен мащаб през последните години и се очаква този тренд да продължи според проучване от 2018 г., публикувано в списание Hepatology. Учените прогнозират, че мастната чернодробна болест ще стане водеща причина за трансплантации на черен дроб в бъдеще.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

ливърклиър
ЛИВЪРКЛИЪР – Билкова хранителна добавка в помощ на вашия черен дроб

черен дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *