Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маймунска шарка – как се предава от човек на човек и колко е опасна?

Световната здравна организация обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извнредна ситуация

Микроскопско изображение на маймунска шарка
Изображение на маймунска шарка под микроскоп

В събота СЗО обяви епидемията от маймунска шарка, която се разпроствани в над 70 страни, за глобална спешна ситуация в здравопазването. Вирусът е установен в общо 74 държави и са регистрирани 16 836 случая към 22 юли. В 68 от тези страни никога в миналото не е докладван случай на заболяването.

Маймунската шарка, близък роднина на едрата шарка, която обикновено причинява по-леко заболяване, рядко се разпростанява в човешки популации.

В части на Западна и Централна Африка, където вирусът има ендемичен характер, хората се заразяват най-често чрез контакт с диви животни, ухапвания, драскоини или при консумацията на дивечово месо.

Инфекциите с маймунска шарка при хора са особено редки на други континенти. Но този път са регистрирани случай в САЩ и Европа, включително България.

„Загрижени сме, че разпространението е много различно от това, което сме свикнали с маймунската шарка”, казва Дженифър Маккуинстън, експерт по предаване на болести от животно на човек в „Центровете за контрол и превенция на заболяванията” в САЩ.

Дженифър Маккуинстън
Дженифър Маккуинстън, експерт по предаване на болести от животно на човек

 

Как се предава маймунската шарка от човек на човек?

 

След като вирусът попадне в човек, той причинява грипоподбни симптоми, включително треска, болки и изтощение, както и червен обрив, който се превръщва в пълни с гной циреи. Те се пукат и образуват коричка и са изключително заразни,

Най-лесният начин за предаване на вируса е допир с тези лезии или котакт с одеало или чершаф, който се е докосвал до тях.

„Материалът от лезиите (гной и струпеи) е пълен с вирус. А този вирус е изключително издръжлив”, казва епидемилогът Андреа Макколъм. „Това е двуверижен ДНК вирус, който по природа е настина издръжлив”.

За щастие маймунската шарка може лесно да се премахне от повърхности с помощта на белина. Клиницистите, които лекуват пациенти, обикновено носят престилки, ръкавици, очила и маски, но болестта не е толкова заразна, че да трябва да бъдат в пълни костюми около заразените.

Андреа Макколъм
Андреа Макколъм, епидемиолог

 

Вирусът може да заразява и чрез издишани капчици

 

Капчиците, които пренасят маймунската шарка са много по-големи от, например, коронавирусните частици, които са много малки и могат да се носят във въздуха. Африканската шарка не може да пътува толкова далеч.

Предаването по-капков път е най-вероятно да засегне хора, които са били продължително време в близък контакт със заразения. Според СЗО най-дългата документирана епидемиологична верига на предаване от човек на човек е шест последователни инфекции.

 

Заразата се предава и по полов път

 

Здравната агенция на Обединеното кралство споменава възможността за предаване по полов път. Те са открили, че при 4 случая на заболяването при мъже, които не са пътували извън страна, те всички са имали полов контакт с други мъже. Вирусът на шарката обаче може да се предаде на всеки, който докосне лезиите или телесните течности на човек. Експерите смятат, че сексуалната ориентация няма нищо общо със заразяването.

Здравните власти в Швеция установяват, че при голяма част от случаите, докладвани в Европа, се наблюдават лезии около гениталиите. Предаването сред мъже, които правят секс със същия пол може да е свързано с местоположението на тези обриви, а не с природното поведение на вируса.

 

Как да предпазите себе си и околните от заразяване с маймунска шарка?

 

Най-добрият начин да предпазите себе си е като избягвате контакт с хора, които са болни. Препоръчително е да се избягват контакти с хора, които имат грипоподобни симптоми. А за да предпазите останалите е нужно да носите маска, да си миете ръцете и да покриете лезиите, които могат да се докоснат до друг човек или повърхност. Карантинирането в инфекциозно отделение е препоръчително за хора, заразени с вируса.

Източници: https://www.insider.com; https://www.cdc.gov; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *