БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Може ли да се изстисква акне: 10 глупави въпроса към дерматолога

Акне не бива да изстисква в домашни условия, а използването на златен пръстен за тази цел е напълно недопустимо

акне
Кожата е най-големия орган на нашето тяло.

На всеки 3 сантиметра от нея има 19 милиона клетки, 650 потни жлези, 20 кръвоносни съда и 1000 нервни окончания. В същото време тя не само пасва на скелета, но и изпълнява важна имунна функция. Клетки върху кожата, които са със специално предназначение, могат да разпознават патогенни организми и потенциално опасни вещества, като стимулират отговор, за да ни защитят.

Въпреки всичко, днес все още има много въпроси относно здравето и красотата на кожата. И често те са свързани с митовете, които циркулират около тази тема. За да направим ситуацията по-ясна, зададохме десет основни, наивни и не чак толкова въпроса на д-р Анна Бесалова (@dr.bessalova) – дерматолог, патолог, кандидат на медицинските науки.

Наистина ли може да се изстискват пъпки, които приличат на акне?

Стискането, прилагането на физически натиск е определено нежелателно. Ако трябва да премахнете например комедон, по-добре е да го направите в кабинета на специалист. Тази опция е за предпочитане, за да не нараните кожата (това може да доведе до белези) и за да не предизвикате инфекция.

Разбира се, ако в центъра на малък еруптивен елемент се появи отчетлива гнойна „глава“, която директно иска да излезе, тогава можете внимателно да я отворите. Но тогава е важно манипулацията да се извърши в асептични условия. Това означава, че мястото е задължително да се третира с антисептик и внимателно да се „издърпа“ най-горната част със стерилна игла, за да се евакуира гнойта без натиск.

Възможно ли е наистина да се заразим с акне?

Това е нереалистично, тъй като появата на акне се дължи на генетично обусловената работа на мастните жлези – особеност на кожата в областта на мастния космен фоликул. Поради същите генетични причини някои хора имат акне (в тийнейджърска възраст или като по-възрастни), а други не. Или някои хора имат по-изразено акне, докато други могат да се похвалят с по-слаби прояви. Но в същото време не трябва да забравяме за въздействието на външните фактори: например при жени, които пушат, често виждаме комедонови форми на акне.

Вярно ли е, че лицето може да се изрине от сладко и преди менструация?

Да, и двете неща се случват. Влошаването на кожата преди менструация е свързано с хормонални промени по време на менструалния цикъл. В зависимост от фазата на цикъла, хормоналният фон се променя, а издуването на мастния космен фоликул и производството на себум се увеличават. В резултат на това, ако вече имате акне, периодът преди началото на менструацията може да бъде по-голям проблем и изолирани пробиви могат да се появят на иначе чиста кожа.

Що се отнася до сладкото, тук всичко е много индивидуално. Не всички хора, които отиват на консултация при дерматолог, отбелязват, че кожата реагира на торти, сладкиши и други подобни. И дори тя да реагира, тогава от човек на човек количеството сладки, необходими за възникване на реакция, също е различно.

Винаги ли имаме нужда от отделен крем за очи?

Много зависи за какъв крем става въпрос. Ако това е продукт с активни съставки като киселини, ретинол, витамин С, тогава обикновено не е подходящ за кожата на клепачите. Ако е основен емолиент, овлажнител, тогава може да опитате да го нанесете върху всички области на лицето. Тук има редица нюанси: кожата на клепачите е доста тънка и по-податлива на подуване, както и запушени пори и поява на милиуми (малки белезникави топчета), а кремовете за лице с плътна текстура могат да провокират и двете.

Ето защо, ако имате крем за лице с лека текстура и без много активни съставки, тогава може да опитате да го нанесете върху кожата около очите.

Наистина ли е важна грижата за кожата?

Разбира се, важна е, както заради здравето, така и заради комфорта. Защото, ако грижата не е подходяща за типа кожа, това неминуемо ще доведе до някои проблеми. Ще бъде прекалено суха, твърде мазна, твърде лъскава. И от неправилно подбрани грижи могат да се появят обриви, които също няма да донесат много радост. Всъщност, добрите продукти за грижа за кожата, освен че коригират някои проблеми, ако има такива, трябва да бъдат и удобни за употреба.

Какво определя броя на бръчките и колко рано се появяват?

Отново генетиката играе ключова роля в този процес. Естествено и разбираемо е хората на една и съща възраст да изглеждат напълно различно. И това не винаги е свързано с пластични операции и редовни посещения при козметик.

Фотостареенето също играе важна роля тук. Тоест, става въпрос за общото количество ултравиолетово лъчение, което навлиза в кожата и започва определени процеси в нея, които влияят на състоянието ѝ.

И накрая, зависи от грижата. Доказан ефект против стареене например имат продуктите с ретинол. Но не всеки ги понася и е най-добре да изберете такива продукти след консултация със специалист.

Вярно ли е, че алкохолът изсушава кожата?

Не е вярно. След пиене на алкохол, напротив, има по-скоро малък (или голям, в зависимост от количеството) оток. Ако лицето започне да изсъхва и да се лющи, това може да е индивидуална реакция, свързана както с характеристиките на самата кожа, така и с грижата за кожата и начина на живот.

Може ли кремът за лице +45 да причини стареене върху по-млада кожа?

Не, не може. Зависи от компонентите, но ако вземем, да речем, ретинол, който, както казах по-горе, е един от най-ефективните компоненти против стареене, тогава може (и дори трябва) да се използва много по-рано от условните 45 години.

Кога точно трябва да отидем на дерматолог и защо почти никой не го прави?

Когато педиатърът предписва строга диета за дете с обриви. Тогава непременно трябва да отидете при компетентен дерматолог, който да ви напомни колко е важно да храните детето си с разнообразна, вкусна, приятна и здравословна храна и да лекувате обривите с подходящо подбрана терапия.

Кои са най-безполезните процедури за красота на кожата?

Честно казано, опитвам се да се предпазя колкото е възможно повече от всякакви мракобесни истории, така че не знам какви са тенденциите сега. Масажът с гваш изглежда такъв, например, тъй като остават синини след него. И, разбира се, фитнес за лице: защото дори ако тренирате с необходимото постоянство и си представите, че мускулният тонус наистина се подобрява, тогава мимическите бръчки във всеки случай ще се задълбочат.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *