ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Галактоземията е рядко наследствено заболяване

Галактоземията означава „галактоза в кръвта” и е рядко наследствено заболяване. Хората с това заболяване имат проблеми с храносмилането на захарта, която употребяват съдържаща се в различните хранителни продукти. Организмът на хората с гарактоземия не може да преработи захарта и тя се натрупва в кръвта. За да може тялото ни да използва различните видове въглехидрати и захари от храната, която ядем, специални ензими ги преобразуват в по-малки молекули захар и глюкоза, които тялото използва за гориво. Лактозата наричана още „млечна захар” е основният вид захар, открит в млякото и млечните продукти. Състои се от една молекула галактоза и една молекула глюкоза и затова всички млечни продукти съдържат галактоза.  По време на храносмилането, лактозата се разгражда до галактоза и глюкоза.

Галактоземия се случва, когато ензим, наречен „галактоза-1-фосфат уридил трансфераза“ (Голт) или липсва, или не работи правилно. Работата на този ензим е да промени галактозата в глюкоза. Когато този ензим липсва или не работи правилно галактозата не може да бъде променена в глюкоза и така се натрупва в големи количества в кръвта. Ако не се лекува може да засегне много части на тялото и с течение на времето да стане животозъстрашаваща.

Класическа галактоземия при бебетата се случва, когато те не разполагат с достатъчно от ензима Голт. Леката галактоземия е друг вид галактоземия, който по-често се открива при бебетата. Дали има галактоземия при новородените може да се открие с ДНК тест и да се назначи определеното лечение. Бебетата с това заболяване обикновенно имат диария и повръщане, което продължава в рамките на няколко дни на пиене на мляко съдържащо лактоза. Някои от другите ранни ефекти на галактоземията включват:

  • Лошо хранене при бебетата.
  • Изпадане в летаргия.
  • Раздразнителност.
  • Промени в теглото.

Ако лечението вече е започнало може да има о и от следните симптоми:

  • Ниска кръвна захар.
  • Увеличен черен дроб, които не работи правилно.
  • Припадъци.
  • Жълтеница.
  • Сериозна инфекция на кръвта, която може да доведе до шок или смърт.
  • Ранна катаракта, която се случва в около 10% от случайте.

Повечето нелекувани деца в крайна сметка умират от черноздробна недостатъчност. Бебета, които не са лекувани, но оцеляват имат умствена изостаналост и други увреждания на мозъка и нервната система. В лечението на това заболяване се включва също така и специален диета-план. Тези деца трябва да избягват всички храни съдържащи лактоза и галактоза. Всички млечни продукти трябва да бъдат заменяни с такива, които не съдържат лактоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *