ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бучка под мишницата е опасен симптом при жените

От време на време се случва така, че жените може да напипат бучка под мишницата

Появата на бучка под мишницата е възможно да бъде както признак на относително безобидни заболявания, така и симптом на сериозно животозастрашаващо състояние.

Поради характеристиките на женското тяло, бучката под мишницата често е опасна аларма. Ето защо жените в такива случаи трябва да се консултират с лекар.

Днес ще анализираме подробно възможните причини за появата на топче под едната или двете мишници и да припомним защо жените трябва редовно да правят самопреглед.

Какви са причините за появата на бучка под мишницата?

Хидраденит

1. Много честа причина за такива плътни неоплазми под мишниците е хидраденит или хронично възпаление на кожата. При това заболяване се образуват един или повече подкожни възли, които са много болезнени при докосване. Обикновено са заоблени, по-рядко с неправилна форма. В повечето случаи такива абсцеси пробиват 7-10 дни след образуването.

Появата им може да бъде провокирана от много фактори, вариращи от наследствена предразположеност до употребата на съвременни антиперспиранти (дезодоранти против изпотяване).

Най-често това заболяване се среща при млади хора на възраст от 20 до 30 години.

2. Усещане за удебеляване под мишницата може да се появи и в резултат на възпаление на лимфния възел поради инфекциозна болест, която е довела до намаляване на имунитета.

3. Най-опасното заболяване, за което може да сигнализира образуването на плътна неоплазма в подмишницата, е рак на гърдата . Ето защо, ако се открие такова уплътнение, особено ако има и други симптоми, показващи възможността за развитие на рак, жената трябва незабавно да се свърже с мамолог и след консултация с него – към други специалисти, препоръчани от него. Трябва да направи немалко изследвания и да се подложи на преглед със скенер, рентген или ехография.

Припомняме нещо, което се знае от всеки, но често се игнорира – ако ракът е открит в ранните етапи, той (в повечето случаи) се лекува успешно

Това опасно заболяване може да бъде показано и от симптоми като:

• бучки в тъканите на млечната жлеза;

• болезненост на млечните жлези;

• подуване на млечните жлези;

• промяна в размера и формата на зърното;

• изтичане на секрет от зърното (под формата на безцветна или кървава слуз).

Често тези признаци са придружени от чувство на загуба на сила, повишена умора, апатия, безразличие.

Терапевтична тактика при появата на бучка под мишницата

Д-р Ирина Василева

Какво трябва да се направи в случай, че се усеща бучка под мишницата обяснява д-р Ирина Василева, мамолог, специалист по диагностика на заболяванията на млечните жлези.

Веднага щом забележите бучка под мишницата, не забравяйте да прегледате млечните жлези, като при повод за притеснение се консултирайте с лекар. Ако причината за бучката е хидраденит, ще ви бъдат предписани антибиотици.

В някои случаи образуванието се отваря, след което се прави дренаж.

Ако бучката се дължи на злокачествен процес, ще ви бъде предписана комплексна терапия, която може да включва:

• хирургическа интервенция;

• лъчетерапия;

• химиотерапия.

Не се самолекувайте, защото подобно поведение води със себе си сериозни последици.

Ако една жена е открила подобно на топче уплътнение под мишницата си, тогава преди всичко трябва да се консултира със специалист – общопрактикуващ лекар, мамолог или хирург. Това уплътняване може да бъде както следствие от реакцията на лимфните възли, така и заради възпаление и следствие от туморния процес.

Не всички тумори могат да бъдат открити чрез самостоятелно изследване.

Малките неоплазми често не се откриват при допир, което означава, че остават незабелязани.

Не забравяйте да извършите визуален преглед на гръдния кош. Вижте дали има очевидни промени: повишена васкуларност, удебеляване на кожата, петна от секрет по сутиена, промени в позицията или формата на зърната и ареолата. Ако откриете някое от изброените по-горе, не забравяйте да посетите специалист.

И не пропускайте редовните прегледи, дори и ако нямате симптоми. Именно ранната диагностика е най-ефективната мярка в борбата с рака на гърдата.

Най-информативният диагностичен метод е скринингът с ЯМР. Той позволява в 99% от случаите да се открие тумор, чийто размер може да бъде не повече от 4 милиметра.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *