Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пиенето дори на 1 бира дневно застарява мозъка значително

Нови изследвания за ефекта на алкохола върху мозъка дават плашещи резултати

Пиенето на алкохол води до ускорено стареене на мозъка
Според проучването дори 1 бира на ден води до ускорено стареене на мозъка

Ново проучване на връзката межу консумацията на алкохол и мозъчното здраве установи, че пиенето дори на чаша вино или една бира на ден е свързано с ускорено стареене на мозъка.

Противно на предишни изследвания, които предполагат, че няколко напитки седмично не вредят на способността за запомняне, новите данни доказват, че дори лекото до умерено пиене може да бъде свързано по-ранен когнитивен спад.

Изследователи от „Университета на Пенсилвания” са разгледали данните за повече от 36 000 вързрастни на средна и над средна възраст. Те открили, че хората, които споделят, че пият по-често, по-бързо губят способността си да запомнят.

Въпреки че проучването не се е опитвало да докаже причинно-следствена връзка, авторите са категорични, че такава има.

„Една напитка на ден може окаже значително въздействие върху мозъка”, казва в съобщение за пресата Реми Дейвиет, съавтор на изследването. „Всяка една следваща напитка има още по-голям ефект, така че намалянето на питиетата дори само с едно може да окаже голям ефект по отношение на стареенето на мозъка”, допълва още той.

алкохол състаряване на мозъка
Реми Дейвиет, постдокторант в Университета на Пенсилвания, съавтор на изследването

Части от мозъка отслабват във функцията си с напредването на възрастта

 

Проучванията показват, че нормалният когнитивен спад е придружен от загуба на сиво вещество в частите на мозъка, които извършват по-голямата част от обработката на информация. Останала част от мозъка се нарича бяло вещество, тъй като връзките между отделните части на мозъка изглеждат като бели клони на дърво, при сканиране на мозъка.

Екипът от учени открива намаляване на общия обем на мозъка, включително сивото и бялото вещество, свързано с консумацията на алкохол. Те казват, че загубата на мозъчно вещество е много подобна като тази при естественото стареене на мозъка.

Връзката изглежда грубо експоненциална, отбелязват авторите, тъй като преминаването от непиене до пиене на 1 напитка на ден е свързано с до 2 години по-бързо остаряване на мозъка. А пиенето на четири напитки на ден е свързано с повече от 10 години стареене на мозъка в бъдеще.

 

Дори „приемливите” количества алкохол крият рискове за здравето

 

Нивата на консумация на алкохол, които са свързани с промени в мозъка и неговата дейност, се считат, че са в рамките на безопасното. Именно затова авторите на изследването подтикват институциите към преразглеждане на стандартите за пиене на алкохол.

Препоръчителните количества са:

  • За жените – Не повече от едно питие на ден
  • За мъжете – Не повече от две питиета дневно

Въпросът е, че консумацията на тези количества всеки ден може да доведе до потенциално състаряване или увреждане на мозъка. Що се отнася до тежкото прекаляване с алкохол през уикендите, учените са категорични, че това има пагубни последици за мозъка.

Отказването или намаляването на консумацията на алкохол е ключов фактор в запазването на когнитивото здраве и функциите на мозъка.

Източници: https://www.insider.com; https://edition.cnn.com; https://pixabay.com; https://www.ama.org/

АЛКОГАРД - Премахва желанието за употреба на алкохол!
АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол!

увреждане на мозъка от алкохол

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *