Язвата се оперира при перфорация и кървене

Сега съм на 51 години. От известно време имам болки в корема, предимно през пролетта. Те се появяват, когато съм похапнал храни с повече подправки. Чрез фиброгастроскопия ми откриха язва на предната страна на дванадесетопръстника. След лечение с фомотидин болката се успокои. Тази пролет обаче наново получих същите оплаквания. Притеснявам се, че може да ми се наложи операция. Искам да попитам може ли да болестта ми да се излекува само с медикаменти.

Павел Гаргов, Пазарджик.

В последните години една от най-аргументираните теории за причинителя на язвената болест е бактериалната – специално за хеликобактер. В резултат на това резултатът от медикаментозното лечение на неусложнената язвена болест е много добър. Препоръчва се терапия с хеликоцин и медикаменти от групата на омепразола. В същото време трябва да се промени диетичения ви режим и да се  изключи тютюнопушенето, пикантните храни, алкохола, грубата целулоза. Важно е също да избягвате психостреса.

Тази терапия трябва да се приложи най-малко два пъти за по един месец – през пролетта и есента.

Оперативната интервенция се препоръчва в случаите на усложненията на язвената болест – остро кървене, необладано по консервативен път, перфорация на язвата, малинизация /превръщането на язвата в ракъв процес/, стеноза на пилора /стеснение на изхода на стомаха/, прорастване на язвата към задстомашната жлеза.

Заради тежестта на усложненията при доказване на язвен процес на дванадесетопръстника или стомаха, независимо дали се провежда медикаментозно лечение или не през 6 месеца трябва да си правите фиброгостроскопско изследване.

Д-р Стоян Цветков, хирург, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/302-404.

Оценете статията
Оценка 4 от 2 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Язвата се оперира при перфорация и кървене

 1. fifi каза:

  Здравейте
  Нуждаем се спешно от вашата помощ.Става въпрос за жена на 60 г.
  Една вечер събуждане от силен стрес получава силна болка горе под лъжичката(описва болката силна пробождаща и поемаща въздух в който не може да изпусне и усеща в корема облян вътре с гореща течност.)
  След преглед бариева каша и ехограф излиза
  .Остър гастрит
  Кръвни изледвания са в норма
  Хемоглобин 110.
  След 2м. Хемоглобин 84
  Следва гасстро с копия и СКЕНЕР (по доло прилагам излед.)
  След
  Крайно решение АДекарценом на стомаха .
  В края на ноември операция като премахват напълно стомаха и един засегнат линфен възел .Казват ще следва 6 курса на химиотерапия.Пращат НИ в онкологична клиника на 22.01 .2020правят на ново изследване и 5 СКЕНЕР всичко в норма без разсейки и туморни маркер .
  19-9:3
  СЕА:1,79
  Кръвни изследвания нормални
  Хемоглобин 128 без химиотерапия(остава за проследяване )
  На 01.04.2020 преглед СКЕНЕР нормално без разсейки и туморни маркер
  19-9:5
  СЕА:2,3
  ХЕМОГЛОБИН 141 всички останали в норма.без химиотерапия
  Болки никакви в стомаха,само болка в гърлото но Не постоянна само на дни(чувство за нещо в гърлото )и отвреме на време леко повръщане на жълт сок болката в гърлото е при пиене или хранене но не винаги . храната е почти течна притеснявахме и губенето на килограми но никой нищо не казва СИЛНО ПРИТЕСНЕНА СЪМ И ВИ МОЛЯ ЗА ВАШАТА ПОМОЩ.Дали е възможно да е язва
  МОЛЯ ОТГОВОРЕТЕ МИ ПО email
  ОЧАКВАМ ВАШЕТО ВНИМАНИЕ
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.