Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нова инхалационна ваксина предпазва срещу всички варианти на COVID-19

Учени са разработили иновативна инхалационна ваксина срещу COVID-19, която предлага стабилна и дълготрайна защита срещу всички варианти на заболяването.

Инхалационна ваксина
Проучванията сочат, че инхалационната ваксина има много предимства пред инжекционната

Създадена от екип от “McMaster University” в Канада, иновативната инхалационна ваксина срещу коронавирус демонстрира широкоспектърна и дълготрайна защита срещу оригиниалния щам и всички нови варианти на заразата.

Проучванията показват, че революционната инхалаторна форма на ваксинация има значителни предимства поради факта, че се доставя директно в дихателните пътища, в сравнение със стандартния метод на инжектиране.

Изследването е публикувано в уважавания научен журнал “Cell”.

 

Как са разработили инхалационна ваксина срещу COVID-19?

 

Екипът, създал ваксината, твърди, че инхалаторната ваксинация ще бъде много по-ефективна от инжекционната такава. Те смятат, че имунният отговор, локализиран в белите дробове и горните дихателни пътища, е по-силен, защото това е мястото, където респираторните вируси навлизат в тялото.

За да тестват тази теория, изследователите са провели предклинично проучване върху лабораторни животни, което в крайна сметка доказва концепцията им.

Стратегията на изработка на тази ваксина следва структурата на програмата за изследване на ваксините срещу туберкулоза, създадена от Джоу Син, професор в изследователския център по имунология към McMaster.

„Това, което открихме от многогодишни изследвания, свързани с ваксини против туберкулоза, е, че ваксината, доставена директно в белите дробове предизвиква всеобхватен имунитет на дихателната лигавица. Това липса при инжекционните ваксини.”, казва проф. Син.

„Искахме преди всичко да разработим ваксина, която да работи срещу всички варианти на SaRs-Cov2”, обяснява съ-водещият автор на изследването Матю Милър, доцент в института за изследване на инфекциозните заболявания към “McMaster University”.

Екипът от учени използва два аденовируса като платформи за ваксината, тъй като те служат като вектори, които директно транспортират ваксината до белите дробове, без да причинават заболяване.

Джоу Син, професор в изследователския център по имунология към McMaster
Джоу Син, професор в изследователския център по имунология към „McMaster University“

 

Какви са предимствата от използването на инхалационна ваксина?

 

Доц. Милър обобщава: „С инхалационните ваксини можем да имаме преднина. Настоящите ваксини са ограничени, защото трябва да бъдат актуализирани и винаги ще са една крачка назад от вируса.”

Двата типа инхалаторни ваксини срещу ковид показват, че са ефективни срещу силно заразните варианти на вируса. Това е така, защото те са насочени към три аспекта на вируса, два от които са останали почти непроменени сред всички варианти и не мутират толкова бързо, колкото шипчестия протеин.

Шипчестият протеин е податлив на мутации и промени, а всички от разрешените ваксини в момента таргетират точно него.

Доц. Милър допълва: „Тази ваксина също така може да осигури превантива защита срещу бъдеща пандемия и това е наистина важно. Както видяхме по време на тази пандемия, дори когато сме в състояние бързо да направим ваксина срещу пандемичен вирус, вече е твърде късно. Милиони хора загинаха, въпреки че успяхме да разработим ваксина за рекордно време.”

Матю Милър
Матю Милър, доцент в института за изследване на инфекциозните заболявания към “McMaster University”

„В нашият доклад разкрихме, че ваксината, доставена в белите дробове, стимулира уникална форма на имунитет, известна като обучен вроден имунитет. Той е в състояние да осигури много широка защита срещу редица белодробни патогени”, категоричен е проф. Джоу Син.

 

Допълнителни предимства на инхалационната ваксина

 

Фактът, че тази ваксина не използва игла и не боли при прилагане, може да помогне за ограничаване на колебанията при някои хора. Освен това, инхалационната ваксина има много по-голяма ефективност спрямо дозировката си.

Това че е насочена конкретно към белите дробове и горните дихателни пътища, означава че може да постигне оптимална защита само с част от дозата на настоящите ваксини. Една партида от инхалаторната ваксина за SaRs-Cov2 може да имунизира 100 човека повече от съществуващите в момента ваксини.

Пандемията ни показа, че произвеждането и предоставянето на ваксини може да бъде огромно предизвикателство, когато сме притиснати от времето. Този алтернативен метод на ваксинация демонстрира, че може да има и други, по-оптимални начини за масова ваксинация, които могат да дадат по-добри резултати в пандемична обстановка.

Източници: https://www.healtheuropa.eu; https://www.thehealthsite.com; https://pixabay.com/

инхалационна ваксина срещу коронавирус
БОРИНАЛ – мощна билкова комбинация за предпазване от вируси

инхалационна ваксина срещу ковид

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *