Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Базедовата болест и бременност

Базедовата болест засяга по-малко от 1% от всички бременности, но има важни последици както за майката така и за плода. Въпреки, че много жени с хипертиреоидизъм имат промени в менструалния си цикъл като нередовна менструация или липса на овулация, тези промени не означават непременно безплодие при жената. И все пак, след като жена с хипертиреоидизъм забременее, има повишен риск от спонтанен аборт, забавяне на растежа, преждевременно раждане, вродени малформации и евентуално прееклампсия. При плода може да настъпи и смърт в резултат на хромозомни аномалии като например синдрам на Даун. Тези рискове намаляват при жени, които навреме лекуват това свое заболяване.

Често е трудно да се разграничат симптомите на хипертироидизъм от тези на нормалната бременност. Симптомите и при двата случая може да се припокриват. Например прекомерно изпотяване, емоционална възбуда, нервност, повръщане или сърцебиене може да бъдат симптоми и на бременността и на хипертиреоидизма. След като диагнозата на хипертиреоидизъма е поставена трябва да се определи причината за хиперфункцията на щитовидната жлеза и да се избере най-правилното лечение

Базедовата болест може да се отрази на майката, така както и на развитието на плода. Най-сериозното усложнение от нелекуван хипертиреоидизъм е болест на сърцето, сърдечна недостатъчност в резултат на която сърцето бие по-бързо от нормалното заради повишените нива на хормони на щитовидната жлеза. Има много медикаменти с, които не може да се лекува това заболяване защото те са вредни за бебето. Като например бета-блокерите, които се използват за контролиране на сърдечната честота, както и йодидите, защото те може да причинят проблеми с плацентата, забавяне на растежа на плода и понижена фетална щитовидна жлеза. И точно поради тези причини тези лекарства се използват само при екстремни обстоятелства когато животът на майката е в опасност или при операция на щитовидната жлеза.

Пропилтиоурацил (ПТУ) е най-често използваното лекарство за лечение на базедова болест по време на бременност . Ако щитовидната жлеза на плода се влияе от това лекарство бебето не може да произвежда достатъчно хормони и развитието му не може поради тази причина да протича нормално. И все пак риска от увреждане на плода е минимален, ако дозата, която се дава на майката е възможно най-ниската. Без лечение на базедова болест бебето е изложено на риск от преждевременно раждане.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Базедовата болест и бременност

  1. Pingback: Диета за диабетици страдащи от ниско кръвно налягане | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *