Най-информативните изследвания за здравето на черния дроб

Проверката за здравословното състояние на черния дроб включва няколко изследвания, които всеки трябва да направи

черния дроб
Ако сте претърпели операция за отстраняване на жлъчката, задължително трябва да подложите черния дроб на изследвания и преглед поне веднъж годишно.

Този непретенциозен, но изключително трудолюбив орган трябва да бъде тестван и при:

– редовна злоупотреба с алкохол;
– затлъстяване;
– прием на антибиотици и други лекарства за по-дълъг период от време;
– след прекаран ковид.

Разбира се, с това съвсем не се изчерпват всички ситуации, които изискват мониторинг на черния дроб.

Защо да посетим лекар, гастроентеролог или специалист-хепатолог ако черния дроб не боли? Много често чернодробните заболявания в ранните етапи протичат безсимптомно. Ето затова е нужно да се провеждат изследваният Какви са те – прочетете нататък.

Интересна особеност е, че чернодробната тъкан е лишена от рецептори за болка. Черният дроб просто не боли дори при сериозни проблеми.

От статията ще разберете какъв е минимума от изследвания, които ще помогнат да се получи ясна картина на състоянието на черния дроб. В крайна сметка понякога такива опасни заболявания като цироза и рак могат да се появят в ранните етапи абсолютно безсимптомно.

Преди да изследвате черния дроб

За да получите надеждни резултати при вземане на биохимични тестове, е важно да спазвате следните правила:

1. Оптималното време за провеждане на изследването е сутрин. Анализът трябва да се вземе на празен стомах, като последното хранене е добре да бъде най-малко 8, но за предпочитане 12 часа преди да отидете в лабораторията.

2. Естеството на храната също може да повлияе на биохимичните данни. Ако ви бъде назначен кръвен тест за чернодробни ензими, тогава поне един ден (за предпочитане три) е важно да ограничите консумацията на мазни, пържени, солени, мариновани храни.

3. Важно е напълно да се въздържате от приема на алкохол за няколко дни. В противен случай дори малко количество спиртни напитки, изпито в навечерието на вземането на кръвните проби, може да изкриви картината на анализа.

4. Не пушете преди изследването. От последната цигара, както и от последното хранене, трябва да са минали най-малко 8 часа преди да дадете кръв.

5. Интензивната физическа активност може да изкриви резултата, така че спортът се изключва три дни преди изследването (това правило не важи за леките упражнения и всекидневните разходки).

6. Разбира се, преди изследването и прегледа е по-добре да избягвате и стресовите вълнения, психо-емоционалното пренапрежение и безсънните нощи.

7. Лекарствата могат да повлияят на резултатите от биохимията. Ето защо е по-добре да ги изключите (с изключение на тези, които са необходими по здравословни причини). Дори на пръв поглед безобидни витамини могат да повлияят на крайния резултат.

Тези правила е желателно, но не е абсолютно задължително да се спазват. Ако е невъзможно напълно да се премахнат всички фактори, е важно поне да информирате лекарят за тях.

Какви ензими се изследват?

Най-често изследваните ензими са:

• ALT (аланинаминотрансфераза, ALT, ALAT, SGPT / АЛТ, АЛАТ, СГПТ) е маркер за активно възпаление и увреждане на чернодробните клетки;
• АСАТ (ASAT, AST, GOT) – Аспартат аминотрансфераза – косвено показва, че черният дроб не си върши работата;
Билирубин (директен и свободен) – показва тежестта на патологичния процес в черния дроб;
• PTI (протромбинов индекс) – намаляването му също показва нарушение на чернодробната функция.

Допълнително проучване на:

• Албумин;
• Гама-глутамил транспептидаза (GGT) е маркер за алкохолно увреждане на черния дроб;
• Алкална фосфатаза;
• Алфафетопротеин (туморен маркер);

Определяне на антитела срещу хепатит

Днес хепатитът е ако не епидемия, то много по-често срещано заболяване, отколкото преди няколко десетилетия. Ето защо, ако има проблеми с черния дроб, има смисъл да се изключи инфекциозната форма на това заболяване – хепатит A, B или C.

Липидограма

При увреждане на черния дроб нивото на общия холестерол, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност често се повишава в кръвта. Това се дължи на нарушение на метаболитните процеси в тялото.

Ултразвук на черен дроб

Ултразвукът също е включен в стандартното изследване на черния дроб и жлъчните пътища. Ултразвук се прави на празен стомах. Преди изследването продуктите, които причиняват ферментационни процеси в стомашно-чревния тракт, трябва да бъдат изключени от диетата. Препоръчително е няколко дни преди изследването да се взима Еспумизан на капки.

От особено значение е еластографията – това изследване показва степента на увреждане на черния дроб, определя количеството на фиброзна тъкан – съединителни влакна, които са резултат от смъртта на хепатоцитите.

КТ и ЯМР

Ако е необходимо, лекарят може да предпише уточняващ преглед под формата на компютърна томография или ЯМР.

Чернодробна биопсия

Това изследване се състои във вземане на материал от черния дроб за изследване. Прави се в случаите, когато горните изследвания изискват по-подробна диагностика.

– При наличие на неоплазми;

– Хепатит от неизвестен произход;

– Цироза на черния дроб;

– Автоимунни патологии на органа;

– Увеличен черен дроб по неизвестна причина.

Разбира се, чернодробна биопсия не се предписва на всички подред – това е сложен анализ, който изисква хирургическа интервенция. Биопсията има изясняващ характер, когато горните изследвания не могат да разкрият напълно състоянието на черния дроб.

Хранителна добавка, с гарантирано немско качество, за черния дроб

 

Източник: zen.yandex.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *