БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как изглежда Омикрон при децата?

Ключови изводи за протичането на Омикрон при деца

Омикрон при децата

Случаите на COVID-19, причинени от варианта Омикрон, се увеличават при децата.

Симптомите при тях са малко по-различни от тези при възрастните.

Крупозната кашлица е често срещан симптом на Омикрон при деца

Бързото нарастване на случаите на заразени с Омикрон по целия свят показа много ясно, че този вариант на COVID-19 не е същият като предишните щамове на вируса. Не само, че Омикрон е силно заразен, но повечето доклади показват, че симптомите му са малко по-различни от другите варианти на COVID-19, включително Делта.

Едно нещо е ясно: инфекциите с Омикрон при деца бързо се увеличават

Въпреки че все още няма много обширни изследвания за Омикрон при деца, има някои ранни доклади, които рисуват картина на това какво е да бъдеш заразен с този вариант.

Ето какво трябва да знаете за симптоматиката на новия вариант при най-малките

Симптоми на Омикрон при деца

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ не са актуализирали симптомите на COVID-19 от февруари 2021 г. Този списък включва:

• Треска или втрисане;
• Кашлица;
• Задух или затруднено дишане;
• Умора;
• Болки в мускулите или тялото;
• Главоболие;
• Загуба на вкус или мирис;
• Възпалено гърло;
• Запушване на носа или хрема;
• Гадене или повръщане;
• Диария.

Но доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), публикуван в средата на декември, анализирал данни от 43 души, които са имали COVID-19, причинен от Омикрон по-рано същия месец, и установява, че някои симптоми са по-чести от други. Те включват:

• Кашлица;
• Умора;
• Конгестия (включително и белодробна)
• Хрема;
• Главоболие.

Мая Рамагопал, доктор по медицина и доцент по педиатрия в Медицинското училище Rutgers-Robert Wood Johnson, казва, че „симптомите при децата могат да бъдат много подобни на тези, които имат и възрастните“.

Но, все пак има и някои разлики: децата по-рядко губят обоняние и вкус след като са прекарали вируса. Най-често имат треска, кашлица и хрема.

Мая Рамагопал

Освен това, децата с Омикрон може да имат тежка, лаеща, крупозна кашлица, която при недобро лечение е възможно да премине в крупозна пневмония, предупреждава американската педиатърка.

Какво е круп?

Круп е често срещано заболяване при децата, което причинява подуване на гласовата кутия (известна още като ларинкс) и дихателната тръба (трахеята). Това подуване кара дихателните пътища под гласните струни да се стесняват, което прави дишането шумно и трудно. Крупозната кашлица се среща най-често при деца на възраст от три месеца до пет години. След тази възраст това не е много често, тъй като дихателната тръба при по-големите деца е по-голяма и е по-малко вероятно подуването да пречи на дишането.

Круп обикновено се причинява от инфекция и е по-чест през есента и зимата, отколкото през друго време на годината.

„Омикрон причинява инфекция на горните дихателни пътища, което води до характерна лаеща кашлица“, казва д-р Рамагопал.

„Тъй като горните дихателни пътища са по-тесни при децата, отколкото при възрастните, дори лекото подуване причинява симптоми на круп.“

❗ Какво означава това за вас?

Вариантът Омикрон се разпространява изключително бързо и причинява симптоми, подобни на настинка при децата. Ако детето ви развие признаци на COVID-19, включително круп, свържете се с вашия педиатър за уточняване на следващите стъпки.

Как се облекчава състоянието на круп при деца?

Има няколко неща, които можете да направите за лечение на причинен от COVID-19 круп на вашето дете:

– Осигурете на детето хладен въздух. Това може да помогне за успокояване на дихателните им пътища и да улесни дишането им, каза д-р Рамагопал.

– Използвайте изпарител в стаята на детето през нощта. Топлият, влажен въздух, генериран от изпарителя, спомага за отпускането на гласните струни.

Ако нямате изпарител, направете им парна баня

„Горещата пара, създадена от пускането на душа, може да помогне за облекчаване на внезапните симптоми“, каза Рамагопал.

– Опитайте се да запазите детето си спокойно. „Малките деца обикновено дишат по-добре, когато не плачат“

Кога да се обадите на вашия педиатър?

Трябва да потърсите лекар възможно най-скоро, ако детето ви развие висока температура, летаргично е и има силно възпалено гърло, което не му позволява да яде или пие, каза д-р Рамагопал.

Като цяло, повечето деца, които имат Омикрон, се справят добре, отбеляза педиатърката. Но вие ще трябва да сте нащрек за признаци на по-сериозна инфекция, за всеки случай.

Най-важното е проблемът да се визуализира. Това означава, че каквото и да чува или да не чува лекаря, ако детето не се чувства добре, дори и при отрицателен тест за ковид, трябва да се направи рентгенова снимка.

Източник: www.verywellhealth.com

Боринал
БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси, съдържа фулвинова киселина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *