ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко са мръсни парите и какви микроби пренасят?

Всички сме слушали колко са мръсни парите. Все пак е любопитно да разберем точно какви микроби пренасят те и колко са опасни.

колко са мръсни парите
Парите са ефективен преносител на редица вируси и бактерии.

Няма как да знаем къде са били банкнотите и монетите, преди да попаднат в нас, и какви микроби има по тях. Оказва се, че по тях има всичко – от доброкачествени бактерии до опасни супербактерии и вируси.

Ето какво трябва да знаете за микробите върху парите и какво може да направите, за да се предпазите от тях.

 

Колко са мръсни парите наистина?

 

Парите могат да пренасят вируси, протозои и бактерии. В зависимост от това къде е била бакнотата или монетата може да пренася почти всичко. Едно старо и широко цитирано проучване установява, че 79% от еднодоларовите банкони съдържат следи от кокаин.

За съжаление няма подобни проучвания за българските банкноти.

Друго американско проучване открива, че по парите се срещат цял набор от микроби, като най-често срещаният е „propionibacterium acnes”, бактерията, отговорна за появата на акне. „Парите действат като неодушевено средство, чрез което се разпростаняват някои патогени”, казва д-р Чарлз Бейли, директор на отдела по превенция на инфекциoзни болести в „Providence St. Joseph Health.

Както при банкнотите, така и при монетите могат да попаднат същите микроби, давайки им шанс да се разпространят чрез ръкостискане, използване на дръжаката на врата, копчетата на банкомат и т.н. Затова е изключително лесно някой да се зарази с вирус посредством парите. Нужно е само едно докосване, а физическата валута сменя притежателя си най-малко веднъж седмично.

Продължителността на живота на микробите върху повърхностите е различна, но някои вируси могат да живеят върху парите до 72 часа. Именно затова е важно да спазвате добра хигиена и да миете ръцете си, след като сте пипали пари.

 

Как да се предпазите от микробите, които пренасят парите?

 

Ако сте много притеснени, може да опитате да почистите парите си, но това не е много лесно, практично и  препоръчително. „Почистването на парите е потенциално осъществимо, но е много по-сложно от миенето на ръцете”, казва д-р Бейли.

Най-сигурният начин да се предпазите от микробие е да измиете ръцете си с дезинфектант или спун, след като сте пипали пари. Ако нямате възможност да ги измиете, е най-добре да не докосвате лицето си.

В Китай, на фона на пандемията от коронавирус, започнаха мащабни операции за почистване на физическата валута чрез дезинфекция с UV светлина. Но според СЗО (Световната здравна организация) най-доброто решение за справяне с микробите, които пренасят парите. е честото и обстойно миене на ръцете, след докосване на пари.

 

След като знаете колко са мръсни парите

 

Най-важното нещо, което трябва да запомните е редовно да миете ръцете си. Няма лесен начин да се дезинфекцират парите, така че най-важното е използването на дезинфектант или сапун за изчистване на микроорганизмите от ръцете, след като сте пипали пари.

Особено важно е да спазвате висока лична хигиена в настоящата пандемична обстановка. Носенето на маска, честото й сменяне, спазването на дистанция и редовната дезинфекция на ръцете са ключови фактори за предпазване от всички заразни вирусни заболявания.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

гел за дезинфекция със сребърни йони - Dr. Silver
Дезинфекциращ гел за ръце със сребърни йони Dr. Silver

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *