Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво количество алкохол може да отслаби имунната система?

Пиенето на алкохол може да се отрази негативно върху имунитета

алкохол имунитет

Чрез имунната система тялото се защитава от инфекции, без значение дали са бактериални или вирусни. Но точно като мускул, тя може да отслабне, което увеличава риска от развиване на инфекция.

Здравословните навици, като редовна физическа активност, балансирана диета и редовно наспиване, могат да поддържат защитата на организма силна. Нездравословния начин на живот, стреса, тютюнопушенето и честото пиене на алкохол натоварват имунната система и я затрудняват да се бори с опасните патогени, попадащи в тялото.

Ето какво трябва да знаете за влиянието на алкохола върху имунната система.

 

Какво количество алкохол отслабва имунитета?

 

Според „Mayo Clinic” и американските „Центрове за контрол и превенция на заболяванията” алкохлът отслабва имунната система и прави организма по-податлив към разболяване.

Кога алкохолът започва да отслабва имунната система и да вреди на здравето?

  • При редовно пиене на алкохол:
    8 или повече питиета седмично за жени и 15 или повече питиета седмично за мъже
  • При еднократно пиене:
    4 или повече питиета, консумирани в продължение на два до три часа за жени и 5 или повече питиета за същия период от време за мъже
  • При пиене в непълнолетна възраст и по време на бременност

 

Алкохолът променя състава на чревната микрофлора, която играе ключова роля за силата на имунитета. Алкохолните напитки засягат способността на тези микроорганизми да поддържат имунната система силна.

Прекомерното пиенедва може да увреди имунните клетки, които покриват червата и служат като първа линия на защита срещу бактерии и вируси.

„Увреждането на тези важни клетки в червата улеснява преминаването на патогените в кръвта”, казва д-р Нейт Фавини. Пиенето на твърде много алкохол, дори и да не е често, може да има негативен ефект върху защитните механизми на организма.

„Дори еднократното пиене на голямо количество алкохол може да бъде лошо за здравето и имунната ви система”, допълва още д-р Фавини.

д-р Нейт Фавини
д-р Нейт Фавини – автор за „https://goforward.com/“

 

Пиенето с мярка може да не отслаби имунитета, но все пак трябва да се внимава

 

Фавини е на мнение, че умереното количество алкохол (1 питие на ден за жени и 2 питиета на ден за мъже) като цяло е безопасно за хора в добро здраве и е малко вероятно да има отрицателен ефект.

„Всичко над тези количества, независимо от периода от време, в който се консумират, излага тялото на повече алкохол, отколкото може да понесе”, казва той.

Особено много трябва да внимават следните групи хора:

  • Бременните жени
  • Непълнолетните
  • Хора, приемащи лекарства
  • Хора с чернодробни заболявания

Добре е да се избягва и консумацията на умерени количества алкохол, за да може имунитета да функционира оптимално.

Особено важно е да се отбележи, че широкоразпространения мит, че пиенето лекува по време на настинка или инфекция, е само това – мит. Пиенето по време на боледуване само отслабва организма и възможностите му да се бори с патогените. Алкохолът също така има и силно дехидратиращ ефект, което е много вредно по време на боледуване.

„Хидратацията на организма е ключва за преборването на всички инфекции, а алкохола я възпрепятства”, казва д-р Фавини. Дехидратацията по време на инфекция може само да влоши състоянието.

Източник: https://www.insider.com/

БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси СЕГА СЪС 70% НАМАЛЕНИЕ

алкохол и имунитет

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *