ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Американски експерти: По-добре Pfizer и Moderna, отколкото Johnson&Johnson

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчаха преди дни ваксините на Pfizer и Moderna като по-надеждни

Pfizer
Двете ваксини (Pfizer и Moderna) трябва да бъдат предпочетени от американските граждани, пред тази на Johnson & Johnson, поради редки и понякога фатални случаи на проблеми със съсирването на кръвта.

Консултативният комитет по имунизация на CDC гласува единодушно да направи препоръката официална. Регулаторът предстои да преподпише насоките.

Случаи на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS), която включва кръвни съсиреци, придружени от ниско ниво на тромбоцитите, са били докладвани преди това при хора, които са използвали ваксината J&J. В докладите, които биха тревожната аларма, най-висок е процентът при жените под 50 години.

CDC каза, че процентът на подобни инциденти е по-висок от очакваното преди, както при жените, така и при мъжете.

Най-малко девет души са починали след инцидентите със съсирването на кръвта в Съединените щати, съобщи още CDC.

От тях седем са били с наднормено тегло, трима с хипертония и двама с диабет. Другите двама не са имали сериозно медицинско състояние.

Експертите от CDC са на мнение, че ваксината на J&J е по-малко ефективна за предотвратяване на COVID-19 от другите две разрешени ваксини.

В презентация пред комисията, водещ учен в областта на ваксините от J&J каза, че ваксината генерира силен и дълготраен имунен отговор само с една инжекция.

Д-р Пени Хийтън

В условията, в които много хора не се връщат за втора доза или бустер, издръжливостта на еднократната ваксина Johnson & Johnson като основна ваксина може да направи решаваща разлика в спасяването на животи в САЩ и по целия свят“, допълни д-р Пени Хийтън по време на презентацията на J&J’s.

Ваксината на J&J използва технология, базирана на модифицирана версия на аденовирус, за да стимулира имунитета у реципиентите, докато другите две разрешени са информационни РНК-ваксини.

Еднодозовата ваксина на J&J получи разрешение за спешна употреба през март

През април американските регулатори спряха прилагането на ваксината за 10 дни, за да проучат евентуални проблеми със съсирването на кръвта.

Проблемът с ваксината на Джонсън и Джонсън е, че процентът на хората, които са починали заради проблеми със съсирването на кръвта, не намалява, въпреки направената пауза.

Д-р Бет Бел

Не бих препоръчала ваксината Janssen на членовете на моето семейство, но някои могат — и трябва да могат — да изберат тази ваксина, каза съветникът на CDC д-р Бет Бел от Университета на Вашингтон.

Как реагира Европа?

Европейските регулаторни органи също продължиха да препоръчват ваксината с две дози на AstraZeneca, въпреки ранните доклади за проблеми със съсирването на кръвта, предимно при по-млади жени. Заради това някои европейски страни обявиха възрастови ограничения, а други изцяло забраниха ваксината на AstraZeneca.

COVID-19 също причинява смъртоносни кръвни съсиреци. Но свързаният с ваксината вид е различен. Смята се, че се образува поради измамна имунна реакция към ваксините J&J и AstraZeneca, поради начина по който са направени. Кръвните съсиреци се образуват на необичайни места, като вени, които отвеждат кръвта от мозъка, и при пациенти, които също развиват крайно ниски нива на тромбоцитите, които образуват съсиреци. Симптомите на съсиреците, наречени „тромбоза със синдром на тромбоцитопения“, включват силно главоболие седмица или две след ваксинацията с J&J – не веднага – както и коремна болка и гадене.

Засега европейските регулаторни органи не са изказали мнение или препоръки относно това дали да се преустанови ваксинацията с ваксината на Johnson & Johnson.

Източници: www.reuters.com, www.cnn.com, sentinelcolorado.com, www.kcbd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Американски експерти: По-добре Pfizer и Moderna, отколкото Johnson&Johnson

  1. РИО каза:

    И какво стана, дойде войната и вече никой не говори за Ковид.

    Интересно е как и защо заразените падат толкова рязко втора година през летния сезон, в други страни не се наблюдаваше подобно нещо. Вероятно има обеснение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *