Какво причинява хроничната белодробна болест?

Хроничната белодробна болест е състояние, при което увредена тъкан в белите дробове на новородено бебе причинява проблеми с дишането. В такива случаи дробовете са пълни с течност и произвеждат допълнително слуз. Повечето бебета с хронични белодробни проблеми с израстването си ги преодоляват. Хроничната белодробна болест е също така известен като бронхопулмонална дисплазия (BPD). Хроничната белодробна болест най-често се случва при бебета, които са родени преди 26-та седмица на гестационната възраст и които тежат по-малко от 1 килограм. Недоносените бебета може да развият инфекции, подуване и натрупване на течности, а това води до хронични белодробни заболявания. Друга причина за увреждане на белите дробове може да бъде принудително дишане и високи концентрации на кислород, които съпътстват лечението с вентилатор. Много от недоносените бебета се нуждаят от този вид лечение, особено тези , които развиват респираторен дистрес синдром. Сърдечно заболяване, което е известно като патент дуктус артериозус е другата причина за увреждане на дробовете, кактои наследствени аномалии. Недоносените бебета може да се родят с течности в белите дробове, а това може да доведе до хронични белодробни заболявания.

Симптомите на хроничното белодробно заболяване може да се развие веднага или до 3 дни след раждането. Най-често първият симптом на хронични белодробни заболявания е затруднено дишане. Бебето използва шията, гърдите и коремните мускули, за да диша. Чува се хриптящ звук произвеждан заедно с дишането. Кожата на бебето е бледа или има петна по нея. Диагнозата на хроничното белодробно заболяване се потвърждава едва когато:

  • Бебето се нуждае от допълнителен кислород за по-малко от 28 дни след раждането.
  • На 36-та седмица на гестационната възраст, бебето се нуждае от повече кислород, отколкото се намира в обикновения въздух.

Лечението на хронична белодробна болест зависи от това колко тежко е тя.Това лечение не лекува бебето то му помага да диша по-лесно и без затруднения. Лечението започва в болницата с кислородна терапия и друг вид лечения, и обикновено продължава у дома. Преди родителите и бебето да напуснат болницата, лекарите и медицинските сестри обучават родителите как да се грижат за детето си.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *