Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекува възрастни, но може да осакати децата: Защо парацетамолът е вреден?

Парацетамолът, който намалява болката и температурата, е опасен по време на бременност

парацетамолът
Доказано е, че парацетамолът може да причини сериозни проблеми на нероденото дете. Защо не е забранен?

Това лекарство е официално одобрено в целия свят по време на бременност и много бременни го приемат. Използва се както самостоятелно, така и като част от комплексни продукти.

Защо е опасен парацетамолът?

Международен екип от 91 експерти публикува изявление в списание Nature за опасностите от приема на парацетамол по време на бременност. Те обобщиха онова, което производителите на лекарства са се опитали да „скрият“. Наблюденията на учените са продължили малко повече от 25 години. Това им даде възможност да направят списък с основните проблеми при деца, чиито майки са приемали парацетамол по време на бременност. Ето ги и тях.

• Момчетата по-често са имали крипторхизъм („задържан“ тестис) и проблеми с маскулинизацията – нарушение на формирането на гениталиите и мъжките качества (това се дължи на липса на полови хормони).

• Момичетата са имали по-рано сексуално развитие.

• И двата пола са по-склонни да имат разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) и аутизъм, докато момичетата също така имат и забавяне на речта и намалена интелигентността.

Важно е всички тези промени да бъдат потвърдени в опити върху животни (ясно е, че експериментите не могат да се провеждат върху бременни жени). Лекарството принадлежи към така наречените „ендокринни разрушители“. Това са вещества, които блокират хормоните и нарушават работата на ендокринната система.

Парацетамолът неутрализира действието на мъжките хормони и активира женските хормони. Поради този дисбаланс възникват всички описани нарушения.

Тъй като развитието на мозъка и гениталиите на плода се случва между 8-14-та седмица от бременността, хормоналният дисбаланс по това време нанася двоен удар – в гениталиите и мозъка. И този двоен удар оказва ефект през целия живот на човека. Тези седмици са критични за развитието на детето и жената в този момент трябва внимателно да избягва всякакви вреди и, разбира се, прием на лекарства.

Какво да се направи? Ето някои експертни съвети

• По време на бременност парацетамолът трябва да не се взима, освен ако няма специфични медицински показания.

• Ако е невъзможно лечението да се осъществи без парацетамол, трябва да се използва най -ниската доза и да се приемете възможно най -кратко време.

Защо парацетамолът не е забранен?

Първо, други болкоуспокояващи обикновено са забранени през този период. Второ, регистрацията на лекарства е прерогатив на регулаторните органи. Голямата битка за експерти е на път да започне и това не е първата война за парацетамола. Те искат да ограничат употребата му за дълго време, тъй като това е едно от най-токсичните лекарства за черния дроб. И не на последно място – парацетамолът е основна съставка в някои широко използвани и достъпни без рецепта лекарства за новородени и малки деца.

Алексей Буверов

„Поради токсичния ефект на лекарствата понякога е необходимо спешно да се направи чернодробна трансплантация и затова половината от тези случаи в Съединените щати са свързани с употребата на парацетамол“, казва професор Алексей Буверов, хепатолог. – В много случаи по света възрастни хора го използват и като бавен и не особено мъчителен начин за самоубийство – умерено предозиране може да причини чернодробна некроза (смърт). Затова стриктно трябва да се спазват две правила. Първо, никога не превишавайте терапевтичната доза. Второ, никога не комбинирайте алкохол и парацетамол и не лекувайте махмурлук като използвате лекарства, които съдържат парацетамол, казва специалиста.

Максималната 24-часова доза парацетамол е 4 гр., но само 5 гр. могат да причинят фатални бъбречни и чернодробни усложнения. Може лесно да се предозира случайно, като се приемат повече от един продукт, съдържащ парацетамол.

Това лекарство не бива да се взима при болки в ставите, мускулите и при менструални болки

Ако човек взима повече от 6 таблетки парацетамол на ден, тогава се появяват симптоми като аритмия, кома и дори смърт. В същото време учените казват, че това лекарство уврежда не само черния дроб, но също така води до анемия, алергични реакции под формата на кожни обриви и бъбречни колики.

Източници: www.bbc.com, kp.ru, www.nursingtimes.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *