Експертен съвет: Какво е важно да знаете за ваксинацията при ковид след 60?

Защо възрастните хора понасят ваксинацията по-лесно от по -младите? Вярно ли е, че имунитетът срещу COVID-19 се развива по-бавно след 60 години?

ваксинацията
COVID-19: Ваксинацията на възрастните хора има някои особености, които трябва да се знаят

Защо приемането на цитостатици и кортикостероиди изисква допълнителна консултация с лекар преди ваксинацията? Д-р Татяна Руженцова, инфекционист в Московския научноизследователски институт по епидемиология и микробиология „Г. Н. Габричевски“, отговаря на тези и други актуални въпроси.

Д-р Татяна Руженцова

Има ли данни за това колко често възрастните хора умират от COVID-19?

Според анализ, извършен във Великобритания, неваксинираните граждани на възраст над 60 години са 5 пъти по -склонни да умрат от усложненията, които предизвиква коронавируса, отколкото тези, които са в групата под 50 години, а сред тези, които са отпразнували 80 -ия си рожден ден, рискът от смърт от коронавирусна инфекция се увеличава с повече повече от 11 пъти.

Защо се случва това? При възрастните хора поради натоварването на имунната система съществува по-голям риск от усложнения, включително такива опасни като вирусна пневмония и тромбоза с различна локализация. Тези усложнения могат да доведат до тъжни резултати. Следователно, ваксинацията срещу COVID-19 на населението над 60 години е необходима и трябва да се извърши приоритетно.

Какви са особеностите при ваксинацията на възрастните хора?

Няма основни характеристики при ваксинацията на хората, навършили 60 години. Както във всяка друга възраст, е необходимо да се ваксинира при липса на обостряния на хронична патология. Ако има голям брой съпътстващи заболявания, препоръчително е да се разговаря с лекуващия лекар преди ваксинацията.

Какво трябва да знаят за самата процедура? Има ли разлики от това как младите хора понасят ваксината?

Преди ваксинацията лекарят ще изясни липсата на противопоказания. Ваксинацията не е показана при остри заболявания (остри респираторни вирусни инфекции, остри чревни инфекции и други), обостряния на хронични заболявания, отбелязани по-рано тежки алергични реакции, тежки пост-ваксинални усложнения при прилагане на предишна доза. Лекарството се инжектира мускулно в областта на рамото. В повечето случаи не се появяват странични ефекти. Възможно е да има болезненост, сърбеж, подуване, зачервяване в областта на инжектиране, треска, слабост, болки в мускулите и ставите. По правило всички симптоми изчезват сами в рамките на 1-3 дни. Като цяло, поради възрастовите характеристики на имунния отговор, хората над 60 години понасят ваксината по-леко от младите хора.

Възрастните хора имат по-бавен имунен отговор

Сред хората над 60 години има повече случаи на забавено и недостатъчно формиране на имунния отговор поради свързани с възрастта физиологични характеристики. Това се улеснява от липсата на физическа активност и недостатъчното време, прекарано на чист въздух, заболявания на стомашно-чревния тракт, недостиг на витамини и минерали. При откриване на състояния на имунодефицит е необходимо да се проведе консултация с лекуващия лекар, за да се определи правилната схема за коригиране на нарушения имунитет.

Как да се ваксинира възрастен човек, ако има хронични заболявания (диабет, болно сърце, възпалени стави и др. )?

Всякакви хронични заболявания са допълнителна индикация за ваксинация. Ваксинацията трябва да се извърши в стабилно състояние, когато няма обостряне. След това, ако е необходимо, се избира нов режим на терапия, уточнява специалистката.

Как се комбинират ваксината и медикаментите?

Има ли лекарства, давани на възрастните хора с хронични заболявания, които могат да отслабят ваксината?

Няма лекарства, които да не могат да се комбинират с ваксинация, категорична е специалистката по инфекциозни заболявания. В повечето случаи е необходимо да възрастните хора да продължат да приемат лекарства съгласно схемата, избрана по-рано. Някои лекарства обаче могат да намалят производството на имунния отговор: това са цитостатици и кортикостероиди, които често се предписват дълго време при ревматологични и онкологични заболявания. Пациентите, използващи такава терапия, задължително трябва да посетят лекуващия лекар преди ваксинацията, който ще изясни липсата на противопоказания и, ако е възможно, ще коригира дозата.

Какво трябва да знае за ваксинирането възрастен човек, ако вече е бил болен от ковид?

Ако възрастен човек вече е бил болен от COVID-19, тогава рискът да се разболее отново се увеличава след шест месеца. Следователно, всички които са се възстановили от болестта, трябва да бъдат ваксинирани 6 месеца след получаване на отрицателен резултат от PCR тест, съветва специалистката.

До каква възраст могат да бъдат ваксинирани възрастните хора? Възможно ли е ако са на 80-90 години?

Ако за ваксината на Pfizer/BioNTech е ясно, че не може да се прилага на деца под 12-годишна възраст, то за всички одобрени ваксини няма ограничения за горната граница на възрастта. Като се имат предвид данните за високата смъртност от COVID-19 сред пациенти над 80 години, тази възраст е допълнителна индикация за ваксинация.

Какво е важно да се знае за след ваксинацията?

Ваксинацията значително намалява риска от зараза, тежко заболяване и смърт, но не премахва напълно вероятността човек да се зарази. Поради това ваксинираните хора от всички възрасти трябва да продължат да прилагат всички неспецифични профилактични мерки. Имунният отговор се развива постепенно, в рамките на 42-45 дни след първата доза от двукомпонентната ваксина. През този период защитният ефект на ваксината все още не е налице, така че трябва внимателно да спазвате правилата за безопасност: ако е възможно, посещавайте различни институции, търговски обекти и други места, където се събират хора колкото е възможно по-рядко. В помещения извън дома и в градския транспорт е необходимо да се използва защитна маска, да се поддържа социална дистанция, да се мият ръцете по -често и да мажат с дезинфектанти.

Възрастните хора имат ли нужда от реваксинация, ако имат антитела?

Повторното ваксиниране е необходимо независимо от нивото на антителата, тъй като според резултатите от изследванията след 6 месеца настъпва доста бързо понижаване на имунната защита до стойности, които вече не осигуряват надеждна профилактика.

Какво трябва да се направи, ако се разболеете след ваксинация?

Ако след ваксинацията има признаци на респираторна инфекция, трябва да останете вкъщи, да се обадите на лекар и да следвате всичките му препоръки. В случай на потвърждение на COVID-19, лечението няма фундаментални различия, но трябва да започне възможно най-скоро.

Източник: dela.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *