ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Постурален дренаж: алтернативна техника, която помага при ковид

Постурален дренаж – звучи сложно, но всъщност това е лесен начин да използвате гравитацията, за да изчистите слузта от белите дробове

 

С помощта на постурален дренаж, като промените позицията на тялото, може да си помогнете в ситуации, при които нямате възможност да посетите болница. Използва се при лечение на различни състояния, включително хронични заболявания като муковисцидоза и бронхиектазии , както и при сериозни инфекции, като пневмония. По време на пандемията, предизвикана от новия коронавирус, този алтернативен метод на изчистване на белите дробове стана много популярен.

 

Ако имате сериозна настинка или грип, ако карате тежък ковид, може да използвате постурален дренаж, за да предпазите белите дробове от задръстванията, които предизвиква слузта. Целта е тази слуз, която се е събрала в тях, да се премести в централните дихателни пътища, откъдето да се изкашля. Този метод е безопасен за хора от всички възрасти и може да се направи у дома или в болница или друго медицинско заведение.

постурален дренаж
Позиция на ръката по време на потупване при постурален дренаж

Постуралният дренаж често се комбинира и с ритмично потупване по гърба или гърдите, както и отстрани на гърба, за да се изтръска слузта от белите дробове. Тези техники, заедно с дълбокото дишане и кашлицата, се наричат ​​физиотерапия на гръдния кош, физикална терапия на гърдите или терапия за почистване на дихателните пътища.

Как се прави постурален дренаж?

Преди подробно да обясним техниката на изпълнение, нека започнем с някои основни изисквания и информация.

Тази техника е използвана активно в няколко старчески домове в щата Върмонт (САЩ) по време на грипната епидемия през 1976 година. Благодарение на нея никой от възрастните обитатели на тези домове не е починал.

Използвайте различните позиции при постурален дренаж веднага щом усетите, че дробовете ви се пълнят със слуз. Не чакайте докато сте достатъчно болни, за да започнете да се задушавате. Само 20-30 минути, няколко пъти на ден, са достатъчни. Особено важно е да практикувате сутрин, тъй като през нощта се събира много слуз.

Основни упътвания за изпълнение на постурален дренаж

• Всяка позиция трябва да се задържи минимум пет минути.

• Позициите могат да се правят на легло или на пода.

• Във всяка позиция гърдите трябва да са по-ниско от бедрата, за да се позволи на слузта да се отцеди.

• Използвайте възглавници, за да се чувствате максимално удобно.

• Докато сте в позиция, опитайте се да вдишвате през носа и да издишвате през устата по -дълго, отколкото вдишвате, за максимална ефективност.

• Правете тези позиции сутрин, за да изчистите слузта, която се натрупва през нощта или точно преди лягане, за да предотвратите кашлицата през малките часове от денонощието.

По гръб

• Гърдите трябва да са по-ниско от бедрата, което можете да постигнете, като легнете на наклонена повърхност или подпрете бедрата на около половин метър с възглавници, завивки или друго.

• Тази позиция е най -подходяща за изчистване на долните предни части на белите дробове.

Настрани

• С възглавници под бедрата, така че гръдния кош и главата да са леко надолу, легнете на една страна. Идеята пак е гърдите да са по-ниско от долната част на тялото.

• За да изчистите задръстванията от долната част на десния бял дроб, легнете от лявата си страна.

• След това се обърнете на дясно.

По корем

• Наклонете тялото върху куп възглавници и оставете ръцете свободно около главата, с гърди по -ниско от бедрата.

• Тази позиция е най-подходяща за изчистване на слузта от долната и задна част на белите дробове.

Има ли рискове, свързани с прилагането на постуралнен дренаж?

Може да повръщате, ако правите постурален дренаж веднага след хранене. Опитайте се да правите позициите преди хранене или до 2 часа след хранене.

Ако не се лекува, слузта в белите дробове може да се превърне в сериозно състояние, така че не забравяйте да се консултирате с лекар, ако решите да опитате постурален дренаж. Може да се нуждаете от допълнително лечение. Слузта в белите дробове също така може да бъде признак на основно състояние, което се нуждае от медицинско лечение, като хронична белодробна обструктивна болест (ХОББ).

Кога да се обадите на лекар

Обадете се на лекар, ако започнете да чувате хрипове, не можете да спрете кашлицата или имате температура (около или по-висока от 38° C). Търсете помощ ако забележите увеличаване на слузта или ако слузта е кафява, кървава или миризлива.

Вземете спешни мерки, ако имате някои от следните симптоми по време или след постурален дренаж:

• задух;
• затруднено дишане;
• объркване;
• кожа, която посинява;
• кашляне на кръв;
• силна болка.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *